Hlavní obsah

Politikou začínají všechny konflikty - paměti bývalého ministra obrany Roberta Gatese

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč je svět v permanentní válce, proč se vyváží demokracie do zemí, které o to nestojí a dominový efekt násilí se rozjíždí do dalších oblastí? Jsou USA opravdu světovým četníkem? Bitvy rozhodují generálové, ale války zahajují politici. Odpovědi nastiňují paměti ministra obrany USA R. M. Gatese.

Foto: archiv Host
Článek

Robert  M. Gates v knize Služba dokazuje, jak je těžká služba na nejvyšších postech mezinárodní politiky. Denně zažíváme v mediích válku v přímém přenosu, vidíme důsledky pozemních i leteckých ofenziv, vítěze, poražené, ale především raněné a mrtvé.

Vše má počátek v politických rozhodnutích, je jedno, kdo proti komu bojuje. Gates, který pracoval pro šest prezidentů včetně Bushe a Obamy, rozkrývá pozadí vzniku konfliktů, pracovny, kam mají přístup jen ti nejpovolanější. Od rošád tajných služeb, přes zbrojařské koncerny, po washingtonskou administrativu.

Velmi zajímavá a čtivě napsaná kniha, v níž popisuje posilování americké účasti v Afghánistánu a Iráku po počátečních vítězných taženích. Ta byla vzápětí promarněna chybami, konflikty mezi politiky armádou, bezpečnostními složkami. Podle Gatese to vedlo k dlouhým, brutálním tažením s cílem odvrátit strategickou porážku.

Války vojenské i politické

„Služba pojednává o válce proti Al-Káidě a Usámu bin Ládinovi, kteří nesli zodpovědnost za naši národní tragédii z 11. září 2001. Pojednává však také o mé politické válce s Kongresem, kterou jsem vedl každý jeden den, po který jsem byl v úřadě, jakož i o dramatickém rozporu mezi mým veřejným respektem, nadstranickostí a klidem a mezi mými osobními frustracemi, znechucením a zlobou. Byly to také politické války s Bílým domem, vesměs s personálem Bílého domu, a občas i se samotnými prezidenty, přičemž častěji s prezidentem Obamou než s prezidentem Bushem. A nakonec tu byla i má válka s byrokratickým aparátem ministerstva obrany a jednotlivých armádních složek, jejímž cílem bylo zreformovat ministerstvo tak, aby se z organizace zaměřené na plánování války stala organizace způsobilá války vést, aby se z ozbrojených sil, které jsme měli, staly síly schopné uspět,“ říká Gates.

Tyto války zadělaly na konflikt, jehož výsledkem byl vznik tzv. Islámského státu a vleklá válka v Sýrii. Nezanedbatelnou kapitolou je účast armády při přírodních a humanitárních katastrofách. Bez pomoci secvičených týmů a nasazení techniky by ztráty na životech i majetku byly mnohem větší.

The New York Times Book Rewiew o knize napsal: Pravděpodobně jedny z nejlepších washingtonských pamětí vůbec… Při čtení je podstatné pochopit, jak hluboce Gatese ovlivňovala jeho role při posílání amerických vojáků do zámoří, aby tam bojovali a byli zabiti nebo zmrzačeni.

Vydal Host Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám