Hlavní obsah

Poličská knihovna zve na výstavu fotografií Jaroslava Mareše a koncert kapely Swingtet

Novinky, Klára Kašparová

V červnu Městská knihovna Polička zahájí výstavu fotografií Jaroslava Mareše, známého poličského fotografa. Večer tedy bude ve znamení krásných fotografií, v rytmu jazzu a swingu zahraje hudební kapela Swingtet.

Foto: Klára Kašparová

V červnu Městská knihovna Polička představí fotografie Jaroslava Mareše

Článek

Jaroslav Mareš vystaví výběr ze své devítileté tvorby a ve fotografiích představí svá oblíbená témata - reportážní a portrétní fotografie, detaily architektury a foto-grafiku.

Jaroslav Mareš (1958), původem z Proseče, absolvent Fakulty strojního inženýrství, žije a pracuje v Poličce. Fotografuje s většími či menšími přestávkami od dětství, intenzivněji se fotografické tvorbě věnuje posledních deset let. Ve fotografii je autodidakt, vedle klasické fotografie se v poslední době věnuje také foto-grafice a montážím.

„Tím nejzajímavějším tématem pro fotografování je člověk - „obyčejný“ člověk ve svém přirozeném prostředí. Pro takové snímky volím většinou černobílé provedení, naopak pro fotografie městské krajiny a architektury dávám přednost barevnému zpracování,“ uvedl autor ke své tvorbě.

Autor je členem Svazu českých fotografů a Fotoklubu Svitavy, realizoval 8 samostatných výstav, na dalších 16 se podílel jako spoluautor, jeho fotografie byly vícekrát publikovány ve fotografických časopisech. Za své práce získal téměř dvě desítky ocenění, mj. cenu časopisu Československá fotografie a několik cen Národní soutěže amatérské fotografie. Jeho snímky jsou ve Sbírce české fotografie Svazu českých fotografů.

V roce 2011 reprezentoval Poličku na 12. výtvarném salonu královských věnných měst v Chrudimi, naposledy pak vystavoval na letošním 4. salonu východočeské fotografie v Hradci Králové. Vedle vlastní tvorby se Jaroslav Mareš podílí na fotografickém životě v Poličce, byl kurátorem několika výstav, každoročně připravuje fotografické výstavy k festivalu Polička Jazz.

„Fotím pro radost nejen sobě. Když mi někdo řekne, že mu moje fotky udělaly radost, že ho potěšily nebo pobavily, je to to nejlepší, co dává mému fotografování smysl,“ dodal Jaroslav Mareš.

Výstava bude v prostorách knihovny zahájena za přítomnosti autora v sobotu 7. června 2014 v 18 hodin a k vidění bude do 31. července. Večerem bude doprovázet hudební kapela Swingtet, která bude hrát po celý večer před knihovnou, náměstím se tak rozezní tóny jazzu a swingu.

Kapela Swingtet se zaměřuje především na skladby legendárního belgického kytaristy Django Reinhardta, jazzové standarty a skladby dalších vynikajících gypsy jazzových interpretů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám