Hlavní obsah

Polická výstava představuje kolekci pivních etiket

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte k milovníkům pěnivého moku? Tak právě pro vás je určena výstava v Zeleném domečku v Polici nad Metují. Klub sběratelů Policka totiž na listopad připravil výstavu pivních etiket ze sbírky Vladimíra Hájka.

Foto: Martina Váňová

Vernisáž výstavy

Článek

Ve čtvrtek 1. listopadu byla vernisáží otevřena další z výstav v Zeleném domečku. Výtvarné umění střídají poličtí sběratelé.

Zelený domeček v Polici nad Metují totiž představuje další výstavu, kterou ve spolupráci s Muzeem papírových modelů připravil Klub sběratelů Policka. Tentokrát část své sbírky vystavuje Vladimír Hájek, sběratel pivních etiket.

Ale neznamená to, že v expozici je návštěvník zavalen etiketami. Součástí výstavy je i část, kde si divák může prohlédnout pivní víčka, půllitry, tupláky či současnou produkci pivovaru Broumov – Olivětín, který výstavu také podporuje. A jako bonus uvidí návštěvník i reprezentační video Broumovského pivovaru, které natočil polický autor Miroslav Šolc.

Na vernisáži promluvil Pavel Frydrych za Muzeum papírových modelů. Připomněl dlouhou historii piva ve světě. Předpokládá se totiž, že první pivo „vzniklo omylem“ před šesti či sedmi tisíci lety v Sumeru, kdy nejspíš zkvasilo uskladněné obilí. Každopádně už třeba Chammurapiho zákoník zmiňuje existenci veřejných provozoven, kde bylo možné pivo zakoupit a dokonce upravuje i tresty pro nepoctivé šenkýře a šenkýřky, pro které bylo trestem vhození do vody nebo dokonce trest smrti utopením! Historie nápoje, který se stal jedním ze symbolů Čech, sahá až k samotným počátkům civilizace na světě.

Pavel Frydrych ocenil i zajímavou a nápaditou instalaci, kde se prolíná snad vše, co lze v souvislosti s pivem sbírat.

Ale v hlavní roli byly na vernisáži ve čtvrtek 1. listopadu pivní etikety a jejich sběratel, Vladimír Hájek. Expozice nabízí pohled i na prvorepublikové etikety, které jsou jedněmi z nejstarších v Čechách, mapuje v průřezu historii třeba náchodského, trutnovského nebo broumovského pivovaru a jedna vitrína nabízí i publikace o sběratelství pivních etiket a jejich katalogy.

Výstavu si lze prohlédnout do neděle 18. listopadu.

Otevřeno je ve všední dny od 9 do 15 hodin. O víkendech je otevírací doba prodloužena od 9 do 17 hodin.

Výstavu pořádá Klub sběratelů Policka ve spolupráci s Muzeem papírových modelů a s podporou Města Police nad Metují a Pivovaru Broumov – Olivětín.

Reklama

Výběr článků

Načítám