Hlavní obsah

Police nad Metují žila oslavami

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend 13. a 14. května byl v Polici nad Metují ve znamení oslav pátých narozenin Muzea papírových modelů. Oslavy začaly už v pátek, vernisáží výstavy spolku grafiků Hollar v Zeleném domečku a koncertem Zuzany Dumkové.

Foto: Martina Váňová
Článek

Sobotní den si i přes nepřízeň počasí užilo v muzeu a jeho nejbližším okolí víc než 500 návštěvníků. Ti mohli obdivovat práci modelářů, pro nejmenší bylo připraveno několik workshopů a v pět hodin proběhl slavnostní přípitek, létaly špunty šampaňského a byl odpálen papírový ohňostroj.

A zatímco venku po koncertu kapely Café baret probíhala bublinová show, která uhranula všechny napříč generačním spektrem, v muzeu se už vše připravovalo na vernisáž výstavy jednoho z jeho zakladatelů, Ladislava Badalce. Po ní se slavnostně otevřel nový Sál expozice, kterým se Muzeum papírových modelů rozšířilo a v současné době nabízí návštěvníkům ke shlédnutí téměř dva a půl tisíce modelů.

Večer gradoval koncertem písničkářky a herečky Divadla Ypsilon Jany Šteflíčkové, po něm byli gratulanti svědky přistání na Měsíci modulu Apollo 341 v podání ZUŠ Police nad Metují. To bylo završeno ohňostrojem, který prozářil setmělou noční oblohu nad městem.

Nedělní program byl věnován hlavně nejmenším návštěvníkům, které okouzlila balónková show nebo zaujala soutěž v hodu vlaštovkou.

„Bylo to organizačně náročné,” řekl ředitel Muzea Pavel Frydrych, „ale ty rozzářené dětské oči a spokojenost dospělých nám říkají, že to stálo za to.“

Jana Křepelková, která na oslavy dorazila s rodinou, našla jinou souvislost: „Tenhle nádherný doprovodný program dokáže přitáhnout do muzea daleko víc návštěvníků a těm potom nezbývá než zírat na to, co všechno šikovný člověk dokáže vytvořit z papíru.“

Celkem za dva dny oslav přišlo do Muzea papírových modelů téměř 750 lidí, kteří si narozeniny užili v pohodové a příjemné atmosféře. Pavel Frydrych ještě vyzdvihl jednu věc: „Bez dobrovolníků, kteří byli ochotni muzeu pomoci, by se snad taková akce ani nedala uskutečnit. Všem patří veliký dík, nejen od muzea, ale hlavně od návštěvníků, kteří, jak věřím, se sem zase vrátí.“

Reklama

Výběr článků

Načítám