Hlavní obsah

Poklady ukryté na hanácké půdě odhalí nová výstava v Přerově

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přerovském muzeu se nyní dokončuje instalace hlavní letošní výstavy Poklady z Hanácké hůry aneb Jak se žilo na Hané. Otevře se slavnostní vernisáží ve čtvrtek 13. dubna v 17.00 v přerovském zámku.

Foto: Magda Barboříková

Pozvánka na vernisáž výstavy Poklady z hůry aneb Jak se žilo na Hané. Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

Článek

Výstava prostřednictvím zjednodušených stylizovaných rekonstrukcí různých staveb a jejich interiérů přiblíží návštěvníkům rok na hanáckém venkově před zhruba 150 lety. V té době Předmostí a Šířavu, dnes součást Přerova, tvořily zejména vesnické usedlosti s bohatou historií a kulturními tradicemi.   

Představí se hanácká hospoda a kostel, místní obytné domy v různých ročních obdobích, stodola s humny a stáj. Expozice návštěvníkům přiblíží různé tradice, zvyky a činnosti spojené s jednotlivými ročními obdobími a důležité události v životě venkovského člověka.

Část výstavy se bude věnovat předmětům odkládaným na půdu, tzv. hanáckému obrození na přelomu 19. a 20. století a také 50. výročí vzniku folklórního souboru Haná Přerov, který byl založen v roce 1967. K této části expozice bude patřit rovněž výstava fotografií fotografky Jitky Hanákové z půdy přerovského zámku.

Bonusem navíc bude i  možnost prohlédnout si v rámci vstupného na tuto výstavu také stálou expozici Národopis Hané a Záhoří, která je na přerovském zámku instalována a otevřena již od roku 1996.

Další část projektu bude tvořit cyklus přednášek, workshopů a komentovaných prohlídek, divadelní muzejní noc, XIV. ročník  odborné konference o Hané a rovněž lektorovaný a samoobslužný edukační program Poklady z hanácké půdy aneb Jak se žilo u Křópalů pro děti a mládež do 18 let.

Výstava Poklady z hůry aneb Jak se žilo na Hané lze navštívit až do letošního 18. října. 

Další informace: 

Mgr. Kamil Lukeš; tel. 581 250 540 

e-mail: lukes@prerovmuzeum.cz    

Magda Barboříková; tel. 581 203 105

e-mail: barborikova@prerovmuzeum.cz    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám