Hlavní obsah

Poklady Ázerbájdžánu představuje ostravská výstava. Exponáty poprvé k vidění ve střední Evropě

Novinky, Josef Zajíc

Ostravské muzeum prezentuje od 18. prosince unikátní výstavu Země věčného ohně, která představuje poklady Ázerbájdžánu. Exponáty jsou poprvé k vidění ve střední Evropě.

Foto: Josef Zajíc

Výstava Země věčného ohně v Ostravském muzeu.

Článek

Před Ostravským muzeem byla v úterý 18. prosince v 17.30 hodin slavnostně zahájena exkluzívní výstava Země věčného ohně.

Ředitelka muzea RNDr. Jiřina Kábrtová představila obecenstvu hlavní hosty, kteří výstavu zahajovali. Ostravské občany pozdravila náměstkyně ministra kultury Ázerbájdžánu Sevda Mamedaliyeva. Poděkovala ostravským institucím za to, že tahle souborná výstava mohla být instalována a v Ostravě prezentována.

Velvyslanec Ázerbájdžánu v České republice Tahir Taghizadeh osvětlil přítomným, že jeho země nemá jen ohromné surovinové bohatství, ale také starou historii a bohatou kulturu.

Ing. Simona Piperková, náměstkyně primátora města Ostravy, občanům připomněla, že ostravská expozice je v tomto případě výjimečná, protože výstava tohoto rozsahu a této kvality probíhá poprvé ve střední Evropě.

V závěru slavnostního úvodu k výstavě promluvil hlavní kurátor, historik umění PhDr. David Majer: "Je to skutečně poprvé, kdy z Ázerbájdžánu byly kamkoliv do zahraničí přivezeny předměty takové hodnoty, jako je to v rámci této výstavy. Ázerbájdžánská kultura je mnohem starší než naše. Je to země, jejíž historie sahá až do biblických dob. Je to historie, kterou jsme si dali za cíl touto výstavou přiblížit," dodal Majer.

Výstava v téměř všech sálech Ostravského muzea je sestavena do šesti segmentů: Koberce od 18. do 20. století, Měditepecké výrobky mistrů od 17. do 20. století, Dvě tisíciletí mincovních ražeb, Zbraně a výstroj v dějinách země, Šperky a zlatnické umění 19. století a Ázerbájdžán - křižovatka na Velké hedvábné cestě.

Výstava Země věčného ohně bude k vidění do 28. února 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám