Hlavní obsah

Pohled z výšky na Den evropského dědictví v Novém Městě nad Metují

Novinky, Dana Ehlová

Dny evropského dědictví mají v Novém Městě nad Metují velkou tradici i oblibu a letošní, který se uskutečnil 12. září, nebyl v tomto směru výjimkou. Program vypukl v 9 hodin a bohatá nabídka otevřených památek, hudebních vystoupení a dalších atrakcí nebrala konce.

Foto: Dana Ehlová

Zvonice v obci Černčice vybudovaná v roce 1613, o jejíž výstavbu se zasloužil majitel panství Rudolf ze Študenberka.

Článek

Stihnout vše se snad ani nedalo, a tak se pojďme na novoměstský Den evropského dědictví podívat takříkajíc z výšky.  

Jednou z nabízených možností se stala zvonice v obci Černčice, vybudovaná v roce 1613, o jejíž výstavbu se  zasloužil majitel panství Rudolf ze Študenberka.

Nad vstupem do věže je do kamene vytesán erb rodu v podobě kotvy obrácené vzhůru. Pětipodlažní věž má půdorys 8 x 8 metrů a výšku 25 metrů. Z úrovně zvonů je krásný výhled na blízké Orlické hory i vzdálenější Krkonoše.

Ten, kdo zdolal všechny schody, uviděl dva zvony, z nichž každý je úplně jiného stáří. Původně tady zvonily skvosty tři, ale dva z nich byly zabaveny během I. světové války.

Díky dotaci z evropských fondů mohla být v roce 2012 odlita kopie zrekvírovaného zvonu sv. Jakuba, jejímž autorem je český zvonař Petr Rudolf Manoušek ze Zbraslavi.

Dalším otevřeným výškovým objektem byla rozhledna na Sendraži, která je součástí víceúčelové věže, postavené firmou Vodafone Czech Republic v roce 2007, a nahradila původní dřevěnou rozhlednu z přelomu 19. a 20. století.

Věž měří 50 metrů a vyhlídková plošina se nachází ve výšce 28,3 metrů. Pohled na všechny čtyři světové strany je odtud naprosto unikátní, a tak výstup po mnoha desítkách kovových schodů stojí za námahu.

A do třetice všeho dobrého – posledním vyhlídkovým bodem bude zámecká věž Máselnice v Novém Městě nad Metují, která v období od června do listopadu loňského roku prošla rekonstrukcí, a její nynější vzhled odpovídá stavu z let 1909-1913.

Věž byla původně obrannou baštou gotického hradu zakladatele města Jana Černčického z Kácova a její název odvozen od tvaru, neboť prý připomíná stojatou nádobu na stloukání másla – máselnici. Tuto podobu dostala při renesanční přestavbě zámku v letech 1548 – 1621.

Věž má výšku 53 metrů, vyhlídkový ochoz, k němuž z nádvoří vede 148 schodů, se nachází 25 metrů nad zemí. Odměnou za námahu byl pohled na zcela zaplněné Husovo náměstí, centrum dění během Dne evropského dědictví v Novém Městě nad Metují a zejména krásné zámecké zahrady.

Sklenička vína pocházejícího z novoměstské vinice na Zadomí a pohled na údolí mohly být (a pro leckoho také byly) důstojnou tečkou za účastí na této skvělé akci.                   

Reklama

Výběr článků

Načítám