Hlavní obsah

Pohádkový Sychrov koupili Rohanové po revolučním krveprolití ve Francii

Novinky, Vratislav Konečný

Mekka filmařů v Libereckém kraji má jméno Sychrov. Romantický zámek si zahrál v mnoha filmech, pro pohádky je jako stvořený. Navštívit ho můžete celoročně, prohlídka v zimě má velké kouzlo. Rohanovské sídlo s přilehlým parkem je turistickým magnetem, při prohlídce se vám vybaví nejeden film.

Foto: archiv NPÚ, uzemní pracoviště Sychrov

Zimní pohádka na Sychrově

Článek

V Čechách se jim zalíbilo

Rohanové patřili ve Francii mezi deset nejvlivnějších rodin, pro svou příbuznost s panovnickou rodinou jim náležel titul „princové z královské krve.“ Svijanské panství spolu se sychrovským a Lukovem koupil roku 1820 od Ferdinanda z Valdštejna Karel Alan Rohan. Ve druhé polovině 19. století spolu se synem Kamilem nechali objekt zcela přestavět do podoby francouzské romantické novogotiky.

Kořeny Rohanů sahají do Bretaně, v Čechách se jim ale velmi zalíbilo, takže se do domoviny nevrátili, ani když byla příhodná doba. Což bylo jak za Napoleona I., Ludvíka XVII. nebo Karla X. Přitom k návratu do vlasti byli oficiálně vyzváni.

Vstoupili i do české politiky, kdy si jeden z Rohanů vzal za manželku Kateřinu Zaháňskou, kněžnu z románu Boženy Němcové Babička.

Jeden z největších českých zámků

Při koupi od Valdštejna byl Sychrov menší chátrající barokní stavbou, to v přepychu žijící rod ale nemohl potřebovat, takže se Karel Rohan pustil do velkolepé přestavby. Ta skončila v empirovém stylu v roce 1834. Dnešní novogotickou podobu Sychrov získal v letech 1847 až 1862.

Rozlohou je jedním z největších zámků u nás. Park je jedním z nejvýznačnějších zahradních děl 19. století. Rohanové měli vytříbený vkus, zámek je zařízen moderně a pohodlně. Na výzdobě a výrobě mobiliáře a interiérů se podíleli i místní umělci, řada předmětů připutovala ze zahraničí, například Francie nebo Vídně.

Ohromující je obrazová portrétní galerie, kterou se podařilo před běsnící lůzou za dob francouzské revoluce ukrýt na půdě jednoho pařížského paláce. V zámku je rozsáhlá sbírka porcelánu a skla, obrazů, bydlení…

Stále se něco děje

Na Sychrově se díky výbornému vedení v čele s kastelánem Milošem Kadlecem konají různé kulturní akce. I na Vánoce jsou připraveny, ale už se můžete těšit třeba na masopust nebo Velikonoce, šermířská vystoupení, akce sokolníků, různé trhy, přehlídky veteránů.

Objekt je ve správě Národního památkového ústavu.

Filmaři to tu mají rádi

Sychrov si oblíbili také filmaři – zámek poznáme ve snímcích Zlatovláska, Nesmrtelná teta, Strašidlo cantervillské, Radúz a Mahulena,  Dobrodružství kriminalistiky, Nejkrásnější hádanka. Panství, Sedm hladových…

Prostě Sychrov musíte aspoň jednou navštívit, takovou krásu si nelze nechat ujít. A určitě to nebude jen jednou. Pohádky máme rádi všichni.

Na Vánoce mají pro návštěvníky připraven koncert a prohlídky.

Reklama

Výběr článků

Načítám