Hlavní obsah

Pohádkové Staré Hrady u Jičína zvou na výpravy do středověku

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každou sobotu v červenci a srpnu od 10 do 18 hodin se návštěvníci pohádkových Starých Hradů u Jičína vrátí do středověku. Uvidí souboje rytířů o čest a slávu, tradiční řemesla, tržiště i ochutnají dobové pokrmy.

Foto: Staré Hrady
Článek

Podle místní pověsti byli templáři původními vlastníky tvrze Stará, vlastnili ji do roku 1312, kdy byl jejich řád zrušen. Od krále Jana Lucemburského ji koupil jeho hejtman Arnošt z Pardubic, později ze Staré. Tato varianta je podpořena i kronikou Václava Hájka z Libočan, v níž zahrnuje Starou do statků patřících templářům.

Podle legendy si z výprav do cizích zemí přivezli sochy dvanácti apoštolů či přímo kusů zlata, které nechali zakopat kdesi na hradu. Každý, kdo se chtěl pokladu zmocnit, skončil strašlivou smrtí, když marně prchal před přízraky zemřelých, kteří poklad hlídali.  

K řádu templářských rytířů patřil i Archibald I., prvorozený syn rytíře. V řádu působil jako velmistr v oboru magie a kouzel. Poznal tajemství bylinných lektvarů, kterými léčil a uzdravoval. Podle pověsti se po vypití jednoho zázračného lektvaru stal nesmrtelným. Archibald jako čaroděj zůstal na pohádkovém hradu dodnes - a spolu s ním i princezny, čarodějnice a čerti, vodníci, skřítci, draci i další pohádkové bytosti. A čaroděj Archibald I. se stal nejvyšším pohádkovým čarodějem Pohádkového hradu a zámku Staré Hrady.

Od 7. července do 25. srpna se tu lze každou sobotu vrátit do času středověku. Prázdniny tak strávíte s rytíři a zbrojnoši, kejklíři, jarmarečníky i tanečnicemi, na pohádkovém hradu chybět nebudou ani čarodějnice, žebráci a další typičtí obyvatelé středověkého hradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám