Hlavní obsah

Pohádkové Staré Hrady lákají na Svatomartinské čokoládobraní

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnosti mladého vína z Moravy a Čech na počest sv. Martina a čokolád mnoha druhů, chutí a vůní s pohádkových překvapení pro děti i dospělé připravil pohádkový hrad a zámek Staré Hrady u Jičína na víkend 16. a 17. listopadu od 10 do 17 hodin.

Foto: Staré Hrady
Článek

Historie svatomartinských tradic začala již během raného středověku. Tradice martinské husy souvisela s ukončením zemědělského roku a s nastupujícím šestitýdenním půstem (začínajícím 12. listopadu), ve vinařských oblastech s ochutnávkou prvního vína. Den 11. listopadu se vyznačoval lidovým veselením a hodováním.

Původ tohoto veselí a hodování má snad kořeny ve Francii, kde již 150 let po smrti sv. Martina v Toursu ukazovali zázračnou vinnou révu, jež Martin zasadil. Tak se stal sv. Martin v této vlasti patronem vína a vinařů (Burgundsko). Kult se brzy rozšířil do Německa i ostatních zemí. I když byl postupem času tento 40denní předvánoční půst zkrácen na půst adventní, martinské posvícení se slaví dodnes.

„V letošním roce jsme pro návštěvníky připravili svatomartinská vína z vinařství Komarov - Jižní Morava a dále pak vína - pozdní sběry, výběry z hroznů a archivní vína dalších moravských vinařů,“ láká na Svatomartinské čokoládobraní majitelka areálu Petra Suková.

„Co se týče čokolády, partnerem akce je Carla, český výrobce čokolády - čokolády mléčné, hořké, bílé, sypané i tabulkové. Dále pak s oříšky, mandlemi, konopným semínkem. Pralinky - višňové, oříškové, nugátové, chmelinky, konopky. Medovina zlatá, mandlová, ořechová a čertovská, studená i horká. Medovina nealko pro děti a řidiče,” dodala Petra Suková.

Dále se návštěvníci budou moci na vlastní oči přesvědčit, že na Starých Hradech pohádkové bytosti skutečně žijí - konkrétně na 400 pohádkových bytostí, draků, obrů, vodníků, čertíků, skřítků, čarodějnic, rytířů a princezen na čtyřech zážitkových okruzích.

Reklama

Výběr článků

Načítám