Hlavní obsah

Pohádkové Staré Hrady lákají na Svatomartinské čokoládobraní

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnosti mladého vína z Moravy a Čech a čokolád mnoha druhů, chutí, barev a vůní připravil na počest Svatého Martina hrad a zámek Staré Hrady u Jičína. Vinný a čokoládový jarmark s Dračími prohlídkami se uskuteční o víkendu 10. a 11. listopadu. Generálním partnerem je český výrobce čokolády Carla.

Foto: Staré Hrady
Článek

Svátek svatého Martina je jedním z nejoblíbenějších svátků roku. Děti se těší na první sníh, hospodyně pekly posvícenskou martinskou husu a ve vinařských oblastech hospodáři koštovali mladé víno.

Důležitou tradicí, zvláště ve vinařských oblastech, byla v tento den i slavnost nového svatomartinského vína. Období Svatomartinského vína je zcela zásadní etapou vinařského roku a 11. listopad se dá nazvat skutečným svátkem českých milovníků vína. Jedná se o obnovení tradice staré několik staletí a v novodobé historii jde o odpověď na francouzské Beaujolais nouveau.

I Svatomartinská vína jsou totiž prvními víny daného ročníku a pokud se mladé svatomartinské vyvede, znamená to, že bude kvalitní celý ročník.

Obecně uznávaná zvyklost říká, že Svatomartinským vínem si můžete přiťuknout právě na sv. Martina 11. listopadu v 11 hodin. Od této chvíle se smí podávat a nastává doba ochutnávek, svatomartinských hodů i velkých slavností.

Svatomartinské čokoládobraní

Slavnosti mladého vína z Moravy a Čech a čokolád mnoha druhů, chutí, barev a vůní na počest Svatého Martina se uskuteční v sobotu 10. a neděli 11.  listopadu od 10 do 17 hodin na hradě a zámku Staré Hrady u Jičína.

„Pro návštěvníky jsme připravili svatomartinská vína bílá, červená i růžová z moravského vinařství Nechory, dále pak moravská vína - výběry z hroznů a pozdní sběry. Nejen dětské návštěvníky potěší česká čokoláda hořká, mléčná, bílá a dále pak čokoládové pralinky, tabulkové čokolády, ale i třeba oblíbené Kočičí jazýčky. Partnerem akce je Carla, český výrobce čokolády. Tradičně je pak k dispozici medovina různých druhů, horká medovina a nealko medovina pro děti a řidiče,” uvedla Petra Suková, majitelka areálu.

Vinný a čokoládový jarmark budou provázet Dračí čarodějné pohádkové prohlídky i mnoho pohádkových překvapení pro děti i dospělé. Generálním partnerem akce je Carla - český výrobce čokolády.    

Dračí čarodějné pohádkové prohlídky

Na návštěvníky se těší na čtyřicet druhů draků a dráčků, dračích princů a rytířů. Na osobní audienci zájemce v Dračí královské komnatě přijme i sám Dračí král, Jeho Veličenstvo Rozumbraďák XVI. s dračí královnou jeho ženou Starostlindou a jejich dcerkami dračími princeznami Lajdalínou, Trajdalínou a Rozcaplínou.

Každou sobotu a neděli vás opravdová princezna, rytíř, čaroděj nebo čarodějnice provedou dračími pohádkovými okruhy. Na hradě a v pohádkovém sklepení a na hradní půdě se usídlili draci skalní, ohniví, lesní, píseční, sněžní, hromoví, zlatí, teplomilní, sklepní, smaragdoví, rubínoví a mnoho dalších pohádkových bytostí z pohádek čaroděje Archibalda I.

Podzim s vínem a čokoládou

Podzim je tady a letos ho na hradě a zámku Staré Hrady uvítáte ve znamení vína, čokolády a pohádek. Slavnosti mladého vína a čokolád tak budou pokračovat i nadále, 17. listopadu - 25. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám