Hlavní obsah

Pohádková přehrada Les Království byla největší v republice

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci zoologické zahrady ve Dvoře Králové se už nechtějí vydávat někam po okolí, nasyceni přehršlí zvěře se dostanou tak maximálně na proslulý špitál Kuks, okouknou sochy, ti nezdolní ještě i lesní betlém. Naši nejhezčí přehradu Les Království neprávem minou.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Hlavně o ní nevědí, tak je tam musíme pěkně nasměrovat.

Krajina pod Zvičinou

Ze Dvora  Králové směrem na Pecku vede solidní asfaltka pod úbočím Zvičiny, rozhledového vrchu s Raisovou chatou a rozhlednou. Z ní máte Krkonoše, Jizerky, Milešovku nebo i Orlické hory a okolí jako na dlani.  

Pod vrcholem kdysi stály i vyhlášené lázně, nyní je tu restaurační a ubytovací zařízení v budově z přelomu minulého století, také stojí za návštěvu.

Hráz s věžičkami

Jarní tání sněhu v Krkonoších přinášelo zvýšení hladiny Labe a přítoky v podhůří dodávaly další vodu. Přehradu postavili hlavně z důvodů ochrany před častými povodněmi. Nejhorší zasáhla v roce 1897 labské údolí až k Pardubicím. Tehdy se rozhodlo, že budou vystavěna dvě vodní díla – Labská přehrada u Špindlerova Mlýna  a Les Království (dříve Těšnovská přehrada u Bílé Třemošné).

Projektová dokumentace se začala připravovat v roce 1903, dílo se ale protáhlo v důsledku vypuknutí války na deset let, budovalo se v období 1910 až 1920. Stavěla pražská firma Velflík, strojní zařízení pochází od firmy Fanta a Jireš.  

Od roku 1923 je v provozu i elektrárna, turbíny se měnily v roce 2005. Náklady činily 4,7 milionů rakouských korun a přehrada byla největší v tehdejším Československu. Technické údaje najdete na tabuli u koruny hráze, nedaleko malého parkoviště. Les Království obdrželo jméno po velkém zbytku hraničního hvozdu na levém břehu, kterému se říkalo Království. Domek hrázného nad silnicí připomíná středověký hrad.

Unikátní stavbu zapsali v roce 1958 jako nemovitou památku, národní technickou památkou je od roku 1964, 1. července 2010 se stala národní kulturní památkou. Stavba je provedena z královédvorského pískovce, který se těžil v nedalekých lomech. V prvních letech se objevovaly průsaky, s takovou stavbou nebyly velké zkušenosti, záhy se je podařilo téměř odstranit.

Přehrada Les Království – technické informace:

Max. výška 41,10 m

Koruna - šířka 7,2 m, délka 218 m

Pata - šířka 37 m

Poloměr křivosti - 200 m

Výšková úroveň koruny hráze - 327,71 m. n. m.

Objem hrázového tělesa - 95 000 metrů krychlových

Max. hladina - 325,25 m. n. m.

Hladina ochranného ovladatelného prostoru - 323,80 m. n. m.

Hladina stálého nádržení - 308,00 m. n. m.

Přístupové cesty:

Pěšky, na kole: Z Bílé Třemešné od nádraží po turistické značce asi 2,5 km. Autem: Z Bílé Třemešné vede k hrázi a po ní silnice 3. třídy, napojující se na silnici ze Dvora Králové do Hostinného.  

Reklama

Výběr článků

Načítám