Hlavní obsah

Pohádková Lednice zve do zámku i na vrchol vyhlídkového Minaretu

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlé zahrady v překrásném prostředí Lednicko-valtického areálu, prohlídka novogoticky zdobeného zámku nebo procházka tropickým skleníkem. Nejen to nabízí nejnavštěvovanější areál v naší zemi, kde si každý návštěvník připadá jako v pohádce.

Foto: Milan Haluška

Zámek Lednice

Článek

Zámek Lednice nacházející se na pravém břehu řeky Dyje zaujme především svým vzhledem v duchu anglické gotiky. K prohlídce nabízí hned čtyři prohlídkové trasy.

Jídelnu, čínský pokoj, dámskou ložnici společně s dalšími reprezentačními sály je možné spatřit v první prohlídkové trase. Druhá pak láká na prohlídku knížecích pokojů. Třetí okruh zaujme původním nábytkem a hračkami, které zde zanechali Lichtenštejnové. V druhé části prohlídky je k vidění i soukromá sbírka historických loutek, která je největší v ČR. Poslední prohlídková trasa vede za poznáním barokní krápníkové jeskyně s výstavou strašidel.

Krásy tropických rostlin

Součástí areálu je kromě francouzské zahrady i palmový skleník, jehož střecha je vyklenuta do oblouku. Je proto považován za optimální pro průchod slunečních paprsků. Lidé mohou ve skleníku obdivovat nejrůznější subtropické rostliny.

Zajímavostí jsou jezírka plná zlatých či jinak zbarvených rybek. Skleník nechal vybudovat kníže Alois II.

Za jasného počasí výhled až do Vídně

Další jedinečnou stavbu v areálu tvoří vyhlídková věž Minaret, pro někoho Turecká věž. Minaret je výjimečnou stavbou tohoto charakteru v Evropě a se svými téměř 60 metry patří na kontinentu mezi nejvyšší.

Po zdolání 302 schodů se naskýtá nádherné panorama na krásy jižní Moravy a za jasného počasí lze dokonce vidět až k rakouským sousedům do Vídně.

Reklama

Výběr článků

Načítám