Hlavní obsah

Pohádka pro malé rytíře a princezničky se jmenuje Radíč

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na komoni přejedete směrem od Dobříše v Cholíně přehrazenou Vltavu. Silnice vás posune přes renesanční Křepenice, druhdy tvrz české rybníkáře Jakuba Krčína muldovitou krajinou Sedlčanska před bránu Radíče. Zámeček nevelký, leč uvnitř i vůkol veselý, přívětivý, jako jeho kastelánka ing. Lenka Šíchová.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Vylezete z auta nebo sesednete s kola, na komoně zapomeňte, a vydáte se na návštěvu nově otevřeného zrestaurovaného místního architektonického klenotu. Hned za vchodem v parku je nádherně zrestaurovaná barokní kaplička, ve stínu líp působí bukolicky.

Fotit se nedá, překvapení by vzalo za své

Zprvu jsme se s paní kastelánkou přetahovali, zda fotit možno čili nic, poté kompromis zvítězil. Majitelé si to nepřejí, ale část objektu se může.

Důvod je prostý - barokní fresky, které jsou součástí výmalby, by pro návštěvníky ztratily kouzlo, kdyby je viděli dřív než v interiéru. Ale mezi námi - děti baroko až zas tak nebere, proto tu na ně, a samozřejmě i na jejich rodiče, vyzráli.

Výklad hrou

„Chceme vtáhnout návštěvníky do děje, prohlídky jsme připravili interaktivní, po zámku provádějí historické postavy, které vyprávěním i hraním vtáhnou jak děti, tak i jejich dospělý doprovod do děje. Daty ani jmény děti nezaujmete, nepamatují si je ani rodiče, po zámku doprovází buď rytíř ve zbroji, nebo barokní malíř. Pátrá se jak po čarovném pokladu, tak i po odkrytí znamení v šifrách nástropní malby po skrytých symbolech," uvedla kastelánka.

V jednom případě vám průvodcem bud rytíř, ve druhém budete sledovat vyprávění barokního malíře, obě jsou tajemná, poutavá.

Až se načančám...

Na ty menší čeká jedno překvapení, kvůli němuž většina rodičů s dětmi na Radíč míří. V jednom z pokojů najdete plno šatiček a zbroje, kluci se změní v rytíře, holčičky v zámecké paní. Před zrcadlem si vyzkouší paruky, šatičky, načančají se, zatímco kluci si vybírají meče, štíty a přílbice.

Možná by mohli zauvažovat i o šatech pro dospělé, jak jsem to viděl například v muzeu římských  legií v Bavorsku. Tam jste se během pár minut proměnili v Asterixe, někdo v Obelixe, a s plnou polní a ostrými zbraněmi se mohli promenovat v perfektně vybavené strážní místnosti.

„Hrozně to děti baví, zvlášť když se potom společně fotí, mohou odhalovat skryté symboly a na závěr se vyřádí v zámecké zahradě,“ říká o návštěvnících Šíchová.

Historie zámku je jiná, než jak ji uvádějí starší materiály, při rekonstrukci se přišlo na řadu odlišností, ale to je jedno z tajemství, které vám sdělí váš průvodce. Areál je pojat velmi odpočinkově, pokladna slouží i jako kavárnička s venkovním posezením a vynikajícími dobrotami ke kávě nebo čaji, koláčkům nejde odolat. V zahradě se též dá grilovat, objekt slouží i jako svatební či k různým společenským akcím. Zapůjčení zbraní i šatů je zpoplatněné, ceník visí u pokladny, ale nezchudnete, za to vyblbnutí se to stojí.

Až už vám bude Radíč malý, opět na komoně a dál třeba nad Sedlčany k rozhledně Kuníček, pod níž je pěkná křížová cesta. Nebo třeba se jen tak projděte po bývalém oppidu v nedalekých Hrazanech. vwww.zamekradic.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám