Hlavní obsah

Poezie stále žije. Kdo ji pokřtil v Galerii Miro?

Novinky, Miroslav Moravec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucía Ščepková (mediální poradkyně), Varhan Orchestrovič Bauer (dirigent, hudební skladatel) a Vlastimil Harapes (baletní mistr). Tři významní kmotři se sešli 17. září v kostele sv. Rocha, aby pokřtili třetí básnickou sbírku Kože hadí herečky a básnířky Jitky Osička s ilustracemi Otto Plachta.

Foto: Foto: Petr Brodecký

Sbírku Kože hadí pokřtili (zleva) Lucía Ščepková, Varhan Orchestrovič Bauer a Vlastimil Harapes

Článek

Důkazem toho, že poezie stále promlouvá živým jazykem byl herec a absolvent JAMU Ladislav Odrazil, který vdechl básním život a svým projevem upoutal pozornost plného sálu. K tomuto speciálnímu večeru složil také hudební variaci s názvem: Vůně mlhy pláče štěstím, když motýli přelétají. Varhan Orchestrovič Bauer, kterou doplnila vědomým pohybem autorka Jitka Osička.

Sešla se zde vybraná společnost, kterou milým a kultivovaným projevem přivítal herec a moderátor Ondřej Dvořák. Mezi hosty jsme mohli potkat například spisovatele Juana Brauna, saxofonistu Felixe Slováčka, moderátora Slávka Bouru či režisérku Anetu Beránkovou.

V unikátní atmosféře kostelních prostor s nádechem duchovna promluvil majitel galerie Miro Smolák o důležitosti filozofické hloubky a její souvislosti s historickou posloupností, dále pak Otto Placht zavzpomínal na první společné setkání s autorkou.

Básnickou sbírku Jitky Osicka Kože hadí, stejně jako další dvě její poetická dílka (Sladěno medem a Šacho-tvorní vraníci) si můžete prohlédnout a případně i objednat v internetovém Knihkupectví theressa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám