Hlavní obsah

Podzimní výsadba pod Blaníkem

Novinky, Karolína Josková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letošní podzimní výsadbou se podařilo splnit první etapu plánů občanského sdružení: většina pozemků je osázena. Dalším krokem bude založení Bylinné zahrady a postupné budování Experimentálního kulturního centra, jehož součástí by měl být i jeden z prvních přírodních pietních parků v České republice.

Foto: Karolína Josková

výsadba pod Blaníkem

Článek

Již počtvrté se členové a příznivci občanské sdružení Přátelé bájné hory Blaník sešli, aby za pomoci dobrovolníků a jejich dětí vysadili do volné krajiny pár stromů a keřů. Výsadbou více než 60 kusů stromů a stejného počtu keřů vytvořili nový remízek s výhledem na mystickou horu Blaník, ten v budoucnosti opticky rozdělí stávající velkou louku na několik menších celků a zároveň se stane bezpečnou stezku pro lesní zvěř k vodě.

Stromy i keře jsou místního původu, ale v pestrém složení, tak aby v budoucnosti nejen ptáčci našli něco do zobáčku. Na většině pozemku se budou celoročně pást ovce, kus louky se částečně nechá svému životu - tedy bez údržby.

Každý z přátel sdružení má možnost si adoptovat strom dle vlastního výběru, pozorovat ho, jak roste, a třeba si na něj umístit krmítko pro ptáky, či postavit u něj vlastní lavičku.

Věříme, že se nám projekt podaří postupně dobrovolnickou prací dotáhnout do zdárného konce, zatím je pro nás nejdůležitější to, že to baví nejen děti.

Více informací o projektu: www.experimentalnizahrada.cz. Tento projekt byl vytvořen za finanční podpory Nadace Partnerství a běžců Run Czech

Reklama

Výběr článků

Načítám