Hlavní obsah

Podzimní Šumava vytvářela impozantní scenérie

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní inverzní ráz počasí umožnil návštěvníkům Šumavy vychutnat si sluneční paprsky.

Foto: Jan Kaše

"Bílá řeka" v údolí

Článek

„Listopadové dni, jeden druhého horší, neladnější, plačtivější. Starý Ždánov neustále v mlhách, nad Hefensteinským sedlem kotouče mraků, z nichž pršel tu drobný déšť, onde studený liják, nic jinak než jako by všecky vodní páry z širokých hvozdů a močálů šumavských se tam navalily. Věčné šero, polotma, těžce na mysl doléhající,“ charakterizoval šumavský podzim Karel Klostermana (Světák z Podlesí).

Ten, kdo v sobotu zavítal na šumavské tisícovky, ale nic takového nezažil. Nižší polohy se sice „dusily“ pod pokličkou husté oblačnosti, avšak výše položená místa byla zaplavená slunečními paprsky.

Například na jihočeském Javorníku si tak lidé mohli udělat pohodlí na lavičce a vychutnávat si klid a vzduch provoněný okolními stromy. Pohled směrem do vnitrozemí připomínal rozbouřenou řeku, valící se údolím. Její síle odolávaly jen pevné a dostatečně vysoké ostrůvky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám