Hlavní obsah

Podzimní krása jiřinek a Česká Skalice patří k sobě

Novinky, Vladimír Tauchman

Málokterá květina je tak rozšířena a oblíbena jako jiřinka, nazývající se právem královnou zahrad pozdního léta. Původem divoce rostoucí rostlina z Mexika se do Evropy dostala koncem 18. století. Časem i do tehdejších zemí habsburské monarchie.

Foto: Vladimír Tauchman
Článek

V Českých zemích se pěstováním a šlechtěním jiřin věnovalo několik botaniků a zahradníků. Vznikaly zájmové spolky, které se věnovaly ve značné míře národní buditelské činnosti. Z iniciativy Františka Hurdálka, kněze, národního buditele vznikla tradice Jiřinkových slavností, kde se scházela tehdejší vlastenecká společnost. Slavnosti vstoupily do hlubšího povědomí díky účasti významné české spisovatelky Boženy Němcové.

I v letošním roce proběhly ve dnech 11. - 13. září tradiční již čtrnácté Jiřinkové slavnosti v České Skalici. Vítězem letošního ročníku se stala jiřinka odrůdy Bred Pitt z Langerova zahradnictví Rájec- Jestřebí.

Pro účastníky byl připraven bohatý kulturní a zábavný program, vystoupil Big band Dvorský, který bude hrát k tanci a poslechu v sobotu 19. září na slavném Jiřinkovém plese v České Skalici. Letošní Jiřinkové slavnosti již patří historii. Kdo to letos nestihl, může vše napravit příští rok opět v polovině září. Může se těšit na inspirující setkání s krásnými posly podzimu...

Snad žádná z květin neposkytuje tak velké bohatství nejrůznějších barev a tvarů květů. Na její popularitě se podílí jak poměrně snadné pěstování, tak i dlouhé období kvetení.  Krásný podzim s pozdním příchodem mrazíků dokáže vykouzlit v zahradě na dlouhou dobu nádheru květů barvy bílé až téměř černé, velikosti trpasličí až obří (květy kaktusovek a dekoračních jiřin), tvaru připomínajícího astry, chryzantémy, lekníny, ba i pivoňky.

Poděkování za pořádání Jiřinkových slavností patří Městu Česká Skalice, Folkovému souboru Barunka o. s., SVČ BAJO,  římsko-katolické farnosti a Správě státního zámku Ratibořice

Reklama

Výběr článků

Načítám