Hlavní obsah

Podzim vstoupil do říjnových dnů, o prožitcích léta již vypráví jen výstava Lavičky a židle

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fotoklub OKO Ústí nad Orlicí otevřel v úterý 2. října vernisáží výstavu svých členů, kteří na svých toulkách přírodou i městy zachytili běžné věci, jež však přinášejí do života kromě užitku i krásu.

Foto: Jiří Kočí

Kéž lavičko, kéž bys promluvila - marné přání, spolehlivý svědek ve dřevě zakletý nic z mluveného slova neprozradí.

Článek

Není po dlouhé únavné túře nic příjemnějšího než objevení jakékoliv lavičky přinášející tolik potřebný odpočinek. Není to však pouhá radost z příjemného posezení, ale mnohdy i úsměv nad nápaditostí jejich tvůrce.

Jakoby v pohádce pak ožívají jim lidmi přisouzené příběhy, v kámen vtesaná dávná historie a ve dřevu ukrytá zručnost řemeslníků. Fantazie nápadů a tvarů se snoubí na místech zalitých sluncem i ve stínu stromů poskytujících osvěžení v horkých dnech. Takový je svět laviček a židliček, který beze slov otevírá řadu osudů.

Na výstavě Fotoklubu OKO Ústí nad Orlicí tak přináší návštěvníkům 11 autorů na 52 fotografiích možnost nahlédnout do tajemství těchto prospěšných zařízení.

S turisty se mohou vydat do parku, usednout pod břízu, obdivovat kamennou Madonu i monument. Zasnít se na stezce, začíst se do napínavého románu, oddat se vzájemné siestě s věrným psím kamarádem a oddechnout si při pohledu na zmožené sportovce, kterým lavice poskytla kýžený odpočinek.

Mohou se potěšit pohledem na lázeňského šviháka a na desítky proměn fantazie tvarů: Sešívaná, Šachová, Kouřová, Modrá, Zelená, připomínající mazlíčka Kočičí, či sport Lyžařská.

Nechybí ani lavička Opuštěná, Zapomenutá, Esemeska představující typickou současnou činnost a jak jinak S mozaikou na kávu a Na kus řeči.

Výlet do města vede do lázní, ke kostelu i do lavic jeho vnitřní části a do řady sedadel divadelních a koncertních sálů.

Nakonec jako hold samotné přírodě to jsou lavičky ukryté v barevném koberci podzimu a v stříbru zahalené v záři mrazivých vloček zimního období.

Tak končí pomyslná procházka snem ve skutečném podání, světem fantazie a krás, které přináší i obyčejný všední den.

Projít se ještě tímto románovým světem lze až do 31. října v otevíracích hodinách úterý až pátek od 15 do 21 hodin a při každé akci konané v Malé scéně.

Reklama

Výběr článků

Načítám