Hlavní obsah

Podzámecká zahrada v Kroměříži hostila orientační běžce z Moravy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 2. dubna v 15.30 byl odstartován sprinterský závod v orientačním běhu. Běželo se historickým městem okolo zámku a především v Podzámecké zahradě v Kroměříži.

Foto: Josef Zajíc

Orientační sprint je náročná disciplína.

Článek

Atraktivního prostředí Podzámecké zahrady, která je zapsána od roku 1995 jako kulturní památka a v roce 1998 vyhlášena kulturním dědictvím UNESCO, využili pořadatelé z klubu orientačního běhu Směr Kroměříž a pod vedením nestora orientačních běžců Borise Dvorského připravili velmi pěkný závod.

Po dopolední krátké trati se sešlo 460 závodníků z Moravy a Slezska, aby si změřili své rychlostní předpoklady v prostředí 47,1 ha rozlehlé zahrady, která se buduje již od 13. století.

Závodníci startovali pod zahradou. První jejich běžecké kroky vedly do historického jádra města přes velké náměstí okolo Arcibiskupského zámku, který byl v 17. století přebudován v  barokním stylu. Pak tratě všech kategorií vedly do zahrady. Velmi členitá zahrada prokládána udržovanými cestičkami, jezírky, můstky přes vodní plochy a 226 druhů dřevin, dávaly různé možnosti postupů od kontroly ke kontrole. Tím byly podmínky pro běžce náročnější.

Po doběhnutí všech kategorií bylo jako vždy slavnostní vyhlášení nejlepších závodníků. Od 15 hodin se výrazně zlepšilo počasí, vysvitlo sluníčko a tak byli všichni spokojeni. Mnozí závodníci se přesunuli do Moravskoslezského kraje, kde se v Libhošti u Nového Jičína od 20.30 hodin konalo Mistrovství MSK v nočním orientačním běhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám