Hlavní obsah

Podorlické putování bylo ve znamení loučení s turistickou sezonou i vítání nastupující zimy

Novinky, Stanislava Dvořáková

Pořadatelé Sboru pro záchranu hradu Lanšperka odstartovali v sobotu 1. prosince v Chaplin restaurantu v Ústí nad Orlicí již 19. ročník tradičního Podorlického putování.

Foto: Libor Kubišta

I když po ránu bylo lehce pod nulou, na chuti občerstvení ani putování po okolí to nic neubralo.

Článek

Od 7 hodin ráno se scházeli účastníci oblíbeného Podorlického putování do Chaplin restaurantu v Ústí nad Orlicí, aby naposledy v roce se prošli vybranou trasou.

Překvapením byla tentokrát změna počasí, kdy teplý podzim si přes noc vyměnil vládu s kalendářní prosincovou zimou. Tak se stalo, že začátek pochodu ozdobily sněhové vločky. Teplota lehce pod bodem mrazu pak přispěla k bílé okrase cest a stromů po celý den.

Tradičního loučení, které se pro četné turisty stalo neopomenutelnou akcí se opět v letošním roce účastnili nejen místní obyvatelé, ale i z blízkého okolí, a to České Třebové, Žamberka, Orlického Podhůří, Dlouhé Třebové, Lanškrouna, Chocně a Letohradu. Nechyběli ani skalní příznivci z velkých měst Prahy a Brna a dalších dvaceti měst napříč celou Českou republikou. Ze Slovenska tentokrát přijel pouze Pavol Starigazda z Humenného, po mnoha letech poprvé chyběl Kvetoslav Luntzer z Popradu.

Trasu Zhořský kopec-Sloupnice-Brandýs nad Orlicí-Ústí nad Orlicí si zvolilo 15 turistů, obdobnou 35 km 20 a 25 km 25 účastníků. Nejoblíbenější se sportovním zaměřením přes Andrlův chlum si vybralo 73 pochodníků, zastoupených celými rodinami, kterou absolvoval i nejstarší účastník Vladimír Votlučka. Navíc svou první účast na tomto pochodu potvrdili manželé s pěti fenkami husky, kterým zimní podmínky velice vyhovovaly.

Jako obvykle největší zájem byl o spíše výletní trasu 8 km na Andrlův chlum a zpět. Rodinný výlet tak podniklo 81 účastníků všeho věku, kdy nejmladší se stala sedmiměsíční Terezka Husáková. Navíc se přidalo na 20 pejsků, od zdatných hlídačů až po kapesní velikost čivav.

Nechybělo ani vítané občerstvení na Zhořském kopci s teplým čajem a sušenkami a na doplnění energie chleba se škvarkovou pomazánkou. Ovšem nejpříjemnější menu bylo v restaurantu, kde probíhalo vzájemné setkávání s besedou.

Spokojeni byli i pořadatelé Libor Kubišta, Eva Biedermanová, Majka Kubištová, Gunnar Künzel a Eva Vaňková, kteří napočítali 214 předaných účastnických listů, nových vydání Sborových listů, pohledů a kartičky dat akcí na příští rok včetně perníčku ve tvaru srdíčka.

Navíc si bylo možné zakoupit turistickou vizitku pochodu Podorlického putování a týmovou vizitku (tzv. srandy akce) České Ústí, což je nový spolek, pro upevňování přátelství mezi městy Ústí nad Orlicí a Česká Třebová.

Reklama

Výběr článků

Načítám