Hlavní obsah

Podnikatelé v regionech se vrhli na dotace

Novinky, Bára Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhých měsících čekání odstartovaly první dotační výzvy pro podnikatele. Místní firmy nezůstávají pozadu a chystají se k velkým či menším investicím. Ty přinesou nová pracovní místa a posílí místní ekonomiku i v hospodářsky slabších regionech, jako je například Šumpersko.

Foto: Jana Kouřilová

Dotace v regionech pomáhají především malým živnostníkům na pořízení strojů. Bez nich by si vybavení v řádu několik miliónů nemohli dovolit.

Článek

„Podnikatelé mohou aktuálně čerpat dotace například na opravu nemovitostí, úspory energií, marketingové aktivity v zahraničí,“ vysvětluje Tereza Schreiberová, projektová manažerka. „Majitelé firem se o možnosti dotací zajímají celkem aktivně, připravenost k investicím v regionu rozhodně je,“ domnívá se Schreiberová.

Její slova potvrzuje i ředitel výrobní firmy ze Šumperka: „Chystáme se prezentovat naše sportovní oblečení na zahraničních veletrzích. Pokud by se podařilo dotaci získat, umožní nám to vydat se na víc zahraničních výstav.“ 

Dobré zkušenosti s čerpáním evropských fondů potvrzuje také Jarmila Vymazalová z Horní Sukolomi u Uničova: „Před rokem se nám podařilo získat dotaci na pořízení nových technologií, projekt právě ukončujeme a chystáme se na nový. V plánu je nyní rekonstrukce výrobního objektu. Také na tu bychom rádi získali nějaké dotační prostředky,“ plánuje majitelka firmy specializující se na zakázkovou výrobu modelů. Podnikatelé, kteří mají projektový záměr a potřebují získat podporu, se mohou obracet na zkušené projektové manažery.

 „V předchozím programovém období jsme zpracovávali více než pět desítek žádostí v soukromém sektoru. Většina úspěšných projektů pomohla především malým podnikatelům a živnostníkům v regionu. Ti často pořizovali stroje za několik miliónů,“ uvedla projektová manažerka Jana Kouřilová. 

„Projekt jsme chystali sami, ale na výběrové řízení na pořízení kovoobráběcích strojů jsme si netroufli a obrátili se na profesionály. Nyní zvažujeme další projekt,“ uvedl Eduard Chytka, podnikatel ze Starého Města. Mezi inovativní projekty v předchozím programovém období se řadí technologie zpracování odpadní vody termálního koupaliště ve Velkých Losinách. Rekuperace vody využívá odpadní teplo pro vytápění budovy.

Předběžné žádosti by měli podnikatelé podat nejpozději ke konci srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám