Hlavní obsah

Pod lampou odkrývali moudrosti starých Toltéků

Novinky, Dana Smrčková

Zvědavost a touha po sebezdokonalení nebo hledání cesty, jak někdy myslet taky na sebe. To některé přivedlo v úterý 23. listopadu do mikulovského Kinoklubu. Konalo se tam totiž setkání z cyklu Večery pod lampou tentokrát zaměřené na umění sebemotivace.

Foto: Dana Smrčková

Jana Kazíková zasvěcuje do tajů čtyř dohod.

Článek

Večerem provázela Jana Kazíková, pedagožka z Valtic, která se zabývá vzděláváním dospělých a koučováním. To je poradenství týkající se osobního růstu v soukromé i profesní sféře. Za tlumeného světla lampy odhalovala přítomným moudrosti starých Toltéků a vycházela přitom z knihy Čtyři dohody od Miguela Ruize.

Nehřešte slovem. Tak zní první dohoda. „Važme proto slova, která řekneme sami sobě nebo našemu okolí. I zdánlivě neškodná poznámka může mít dalekosáhlé následky. Když jste v ráži, pak popisujte svoje emoce, ale neútočte na druhé. Ve slově je obrovská síla, když jej vypustíme, nelze vzít zpět, “ rozvedla Kazíková.

Navázala přitom druhou dohodou, která nabádá člověka, aby si nebral nic osobně. „Neneseme odpovědnost za to, co činí druzí. Cokoliv si o vás někdo myslí, pak to nevypovídá nic o vás, ale o něm samém,“  zdůraznila koučka.

Podle třetí dohody si lidé nemají vytvářet domněnky. „Dennodenně se domníváme, že okolí ví, kdo jsme, co potřebujeme, co čekáme. Ale nemusí to tak být. Vždycky je lepší se ptát než si vytvářet domněnky. Nebojme se proto říkat nepochopil jsem, nerozuměl jsem, neumím nebo nevím,“ vyzvala.

Poslední z dohod odkazuje na to, aby člověk dělal vše, jak nejlépe dovede. Podle Kazíkové však nelze toltécké dohody praktikovat ze dne na den. „Důležité je, abychom si chyby a nedostatky uvědomili, začali s nimi pracovat a neopakovali je,“ vyzdvihla.

Příště by se ráda zaměřila na meditaci a práci se sebou samým. Další kurz, který se plánuje na leden, si nenechá ujít ani Marie Vyhnalíková z Mikulova. „Setkání se mi totiž moc líbilo, bylo učenlivé, cílené, inspirující a pravdivé. Opravdu mě to naplnilo,“ nechala se slyšet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám