Hlavní obsah

Pochod krajem barona Ringhoffera jako za c. k. Rakouska-Uherska

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 23. dubna se můžete vydat na šestý ročník pochodu Krajinou barona Ringhoffera. Akce je určena pro pěší i cyklisty, turisté oblečení ve stylu rakousko-uherské monarchie, doby barona Ringhoffera, jsou obzvlášť vítáni a mohou se těšit na odměny.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Pochod začíná v 9.30 u nádraží v Mirošovicích. Pokračuje do Velkých Popovic, kde se také odehrává hlavní část programu. Samozřejmá je návštěva pivovaru, kdo by odollal ochutnat Kozla nebo klobáskám na grilu.

V poledne přijde na řadu velikonoční křest kůzlátek narozených před několika týdny v pivovaru místnímu maskotu, kozlovi Oldovi. Jaké by byly Velikonoce bez pletení pomlázek a barvení kraslic? Na ožívající tradice se můžete těšit před pivovarem a výrobky si následně odnést domů.

Krajinou barona Ringhoffera 

Délka trasy: 20,3 km, počet zastávek: deset, 10.00 – 13.00 prohlídka pivovaru s ochutnávkou piva (zdarma), 12.00 křest kůzlat v pivovaru, 12.10 Ocenění vítěze o nejlepší masku z doby Rakouska-Uherska. Pochod skončí v Kamenici, kde budou mezi 15. a 17. hodinou odměňováni účastníci, kteří zdárně dorazí do cíle. Na speciální odměnu se ale už v pivovaru mohou těšit turisté, kteří na pochod vyrazí oblečení ve stylu rakousko-uherské monarchie. Nejzdařilejší maska bude oceněna originálním kozlím batohem. 

Kozlí mecenáš 

Baron František Ringhoffer byl majitel průmyslového impéria a představitelem tehdejší společenské elity, založil pivovar ve Velkých Popovicích a řadu dalších podniků. S celou svou rodinou pečlivě udržovali krajinu, vysazovali aleje, upravovali cesty a okolí svých rezidencí zámku Štiřína a zámku Kamenice.

Výsledky jejich péče o krajinu jsou patrné dodnes a při turistických výletech po okolí se vám neustále budou připomínat. Při minulých ročnících se pochodníci dobře bavili, počasí slibuje příjemno, takže vzhůru za Kozlem.

Do startu pochodu v Mirošovicích se lze dostat vlakem (Praha, hl. nádraží – Benešov u Prahy). První vlak vyjíždí 7.20, dále 7.50, 8.20 a pak každou hodinu. Zpět z Kamenice můžete od kulturního domu využít MHD přímo do Prahy nebo Kozlího odvozu na nádraží ve Strančicích ke spojům na Prahu nebo Benešov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám