Hlavní obsah

Počet hasičů v kraji hlavním tématem ministerské návštěvy na jihu Čech

Novinky, Roman Jinšík ml.

V úterý 23. července v odpoledních hodinách navštívil ministr vnitra Martin Pecina společně s generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru České republiky Drahoslavem Rybou Jihočeský kraj.

Článek

Generální ředitel HZS České republiky se společně s krajským ředitelem HZS Jihočeského kraje Lubomírem Burešem dopoledne sešel s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou. Hlavním tématem jejich rozhovoru byla personální politika Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje.

Hejtman se zajímal především o problematiku nízkého počtu hasičů v kraji. Byl informován, že v současné době v rámci celé ČR chybí přibližně pět set hasičů.

Krajský ředitel HZS Jihočeského kraje Lubomír Bureš k tématu uvedl: „Jedním z hlavních důvodů nutného navýšení početního stavu příslušníků je nově otevřený úsek dálnice, který byl spuštěn na Táborsku. Potřebujeme navýšit početní stavy na zajištění provozu dálnice tak, abychom v případě nějaké větší nehody, mohli efektivně zasahovat. Nejde však nejen o Táborsko. Snažíme se naplnit početní stavy i na Kaplicku a Českokrumlovsku. Naším cílem je navýšit stavy především u dálnice a dalších rychlostních komunikací v kraji. Co se dálnice a rychlostní silnice E55 v současné době týče, tak nám jde o 12 lidí. Kdybychom ale chtěli pokrýt kompletně naše potřeby tam, kde máme snížené početní stavy, tak jsme se bavili o 50 hasičích na náš kraj,“ dodal Bureš.

Dalšími tématy pak byla spolupráce s dobrovolnými jednotkami v kraji a financování provozních a investičních nákladů.

Na odpolední hodiny bylo naplánované setkání ministra vnitra Martina Peciny s generálním ředitelem HZS ČR a krajským ředitelem HZS Jihočeského kraje právě na Krajském ředitelství HZS Jihočeského kraje. Tématem byly především události a poznatky z červnových povodní. Jedním z diskutovaných témat bylo opětovně navýšení počtu hasičů v kraji na úroveň, která zde byla před snižováním stavů v souvislosti s úspornými opatřeními.

„Ministr Pecina návštěvu ukončil prohlídkou operačního střediska a stanice v Českých Budějovicích,” informovala mluvčí HZS Jihočeského kraje Vendula Matějů.

Reklama

Výběr článků

Načítám