Hlavní obsah

Počasí zdrží ve Frýdku-Místku jarní údržbu zeleně

Novinky, Jana Matějíková

Nevlídné počasí se sněhem ovlivňuje i jarní údržbu frýdecko-místecké zeleně. Zaměstnanci technických služeb ji zahájili už v polovině března, díky nepříznivým povětrnostním podmínkám ale neprojdou celé město dřív než koncem dubna.

Foto: TS a.s.

údržba zeleně

Článek

Jarní údržba zahrnuje vyhrabávání trávníků, parky i keřové výsadby jsou čištěny od polámaných větví, odpadků a nepořádku po zimním období.

Aby byl schválený harmonogram jarního úklidu a vyhrabání ploch veřejné zeleně co nejlépe dodržen, bylo na provoz Zeleň technických služeb TS a. s. přijato 18 pracovníků v rámci veřejně prospěšných prací, kteří provádí ruční vyhrabání. Harmonogram činností byl sestaven tak, aby ve stejných lokalitách probíhala údržba zeleně v předstihu nebo současně s blokovým čištěním ulic.

„Přibližně 40 zaměstnanců začalo s úklidem v jižní části Frýdku. Nejprve se vyhrabávalo na hřbitově ve Frýdku, na Panských Nových Dvorech, ve Skalici a na skalickém hřbitově, Na Vyhlídce, Na Kamenci. Do konce března bylo vyčištěno sídliště Slezská I. a II., Sady Svobody, park za knihovnou a park u Komerční banky a také celé centrum ve Frýdku,“ vyjmenoval Jaromír Kohut, předseda představenstva TS a. s.

Velké plochy jsou udržovány tak, že se shrábnou odpadky a zároveň provzdušní travní porost. Vybrané trávníky se udržují vertikutátorem, kterým se odstraní plsť a provzdušní vrchní vegetační vrstvy.

„Plsť se v trávníku tvoří v průběhu vegetace, jedná se o zbytky posečené trávy, odumřelé rostliny, plevele a mech. Je to vlastně několik centimetrů silná nepropustná vrstva, která zabraňuje pronikání světla, živin, vzduchu a vláhy do půdy a ke kořenovému systému trávníku. Trávník zakoření pouze v této vrstvě a kořenový systém se rozrůstá do šířky. Mělce kořenící rostliny pak v sušším období špatně přijímají vláhu z půdy, kořeny nedosáhnou do hlubšího půdního profilu. To vše způsobuje vysychání trávníku, jeho žloutnutí a oslabení. Oslabený trávník pak snadněji napadají houbové choroby a plísně. Vyschlá místa rychleji zarůstají plevelem a mechem. Pravidelné a účinné provzdušnění vrchní vegetační vrstvy je nezbytné pro zdravý a silný růst trávníku a jeho vitalitu. Tento způsob údržby trávníků provádíme v Parku pod zámkem, v parku Jižní svahy a na plochách trávníku ulice 8. pěšího pluku,“ uvedl Jaromír Kohut.

V průběhu března provoz Zeleň provedl také úpravu trvalkových záhonů, odstraňovaly se staré odumřelé zbytky, záhony se okopávaly a přihnojovaly, také se obrývaly po jejich obvodu, aby byly odděleny od trávníků.

V těchto dnech se pracovníci technických služeb věnují lokalitám Pod Lipinou, K Hájku a za nemocnicí, příští týden je v plánu sídliště v Jiráskově ulici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám