Hlavní obsah

Pobyt v Hluboké nad Vltavou byl jeden z nejhezčích, tvrdí handicapovaní klienti spolku DMO POBYTY

Novinky, Kateřina Maxová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 18. až 26. července se v Parkhotelu Hluboká nad Vltavou uskutečnil letní pobyt spolku DMO POBYTY. „Na pobyty jezdím už delší dobu a ten letošní v Hluboké byl díky svému programu jeden z nejhezčích!“ zhodnotil prožitý týden v jižních Čechách jeden z účastníků pobytu Václav Eichelman.

Foto: DMO POBYTY
Článek

Vašek spolu dalšími deseti lidmi s diagnózou dětské mozkové obrny absolvoval opravdu bohatý program. Koupání v místním koupališti, procházka krásně osvětlenou noční zámeckou zahradu zámku Hluboká nad Vltavou, návštěva zoo, ale i třeba vyhlídkový let letadlem z letiště Hosín. To byl jen zlomek aktivit, které klienty na pobytu čekaly.

Dále je navštívila speciální jednotka Policie ČR z jaderné elektrárny Temelín či chovatelé psů, kteří spolu se svými mazlíčky předvedli canisterapii. Svůj talent ukázala břišní tanečnice, zájemci si mohli vyzkoušet cvičení jógy. Celý jeden den byl věnován výletu do Českých Budějovic, nechyběla ani návštěva večerního divadelního představení na otáčivém hledišti v lesoparku v Týně nad Vltavou a výlet na Selské slavnosti do Holašovic.

Nezapomněli jsme ani na kreativní vyžití – společnými silami nápaditých klientů vznikl krásný keramický „tuplák“ s logem organizace. V nejbližší době bude předmětem veřejné aukce, o které vám budeme informovat.

Jak zdůraznil Vašek, program tvořili především asistenti a klienti svým jednáním. „Pobyt se dá hodnotit jedním slovem – SKVĚLÝ! A to hlavně díky našim asistentům a jednomu z nás – vedoucí Katce Maxové, která je však vedoucí pouze papírově, jinak je to jedna z nás!“

Právě Katka Maxová, ač sama handicapovaná, má zásluhu na tom, že vše vyšlo podle plánů. Poděkování ale patří i všem ostatním. Asistentům, kteří se zcela zdarma starali po dobu pobytu 24 hodin denně o klienty a připravovali úžasný program. Personálu hotelu, který se snažil všem maximálně vyjít vstříc. Řidiči autobusu Pavlu Ceralovi, jenž po celou dobu pobytu všem pomáhal nejen s přepravou na potřebná místa.

Dále bychom rádi poděkovali Heleně Šádkové za zajištění kompenzačních pomůcek, Dáše Pickové za odbornou rehabilitaci Dr. Vojty, Pepovi Kracmanovi, ing. Martinu Horejšovi, dlouhodobému kamarádovi ing. Sudkovi a všem sponzorům, bez kterých by se pobyt nemohl uskutečnit.

Pobyty umožňují lidem s dětskou mozkovou obrnou prožívat věci, které jsou pro zdravého člověka samozřejmé, užívat si volný čas a být ve společnosti kamarádů. Zároveň si díky pobytům odpočinou rodinní příslušníci, kteří o své handicapované blízké celoročně pečují.

A jaké jsou nejbližší aktivity spolku DMO POBYTY? Především stále šířit osvětu o životě s handicapem, a to především dokumentem o životě Katky Maxové, díky kterému si divák uvědomí, že tělesné postižení se nemusí nutně rovnat postižení mentálnímu. Dokument lze zhlédnout na www.dmopobyty.cz a zároveň se promítá na besedách s Katkou Maxovou na školách a dalších institucích, které jsou v plánu i během podzimu.

Na podzim uskuteční teambuildingový víkend pro asistenty, vozíčkářské závody, lázeňský pobyt a řada dalších akcí.

V organizaci DMO POBYTY došlo také k jedné významné administrativní změně. V souladu s novým občanským zákoníkem změnilo původní občanské sdružení svůj název na DMO POBYTY, z. s. (zapsaný spolek) a zároveň došlo ke změně adresy sídla na 17. listopadu 1386, 293 01 Mladá Boleslav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám