Hlavní obsah

Po zdolání výstupu na rozhlednu Vrbice můžete rozeznít zvon Jakub

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Už deset let slouží 29 metrů vysoká rozhledna Vrbice v blízkosti stejnojmenné obce na Rychnovsku svému účelu. Oficiální zpřístupnění stavby na vrcholku zvaném Kastel se uskutečnilo 15. dubna a od té doby se pohledem z vyhlídkové plošiny ve výšce 25,5 metru kochalo téměř sto tisíc návštěvníků.

Foto: Dana Ehlová

Už 10 let slouží 29 m vysoká rozhledna Vrbice v blízkosti stejnojmenné obce svému účelu. Oficiální zpřístupnění stavby se uskutečnilo 15. dubna 2006

Článek

O realizaci stavby rozhodli zastupitelé Vrbice na podzim roku 2004 a vedlo je k tomu jistě i to, že na vrcholku Kastel (445 m n. m.) stávala rozhledna již v minulosti.

Kolem roku 1937 zde armáda vystavěla 37 metrů vysokou triangulační věž, která sice nebyla oficiálně přístupná, ale lidé si vždy našli způsob, jak na ni vystoupat. Svou výškou jasně překonávala všechny podobné body v okolí a výhled z ní lákal k porušení zákazu.

Po skončení okupace v květnu 1945 zavlála prý na vrcholu československá vlajka, kterou tam díky obratnému kousku vztyčil Miroslav Kašpar. Po válce armáda ztratila o věž zájem a ta připadla okresu. Dřevěná konstrukce postupně chátrala a v roce 1946 bylo rozhodnuto o jejím stržení. Osud stavby tím byl zpečetěn - třetinu dřeva odkoupil soukromník, zbytek si rozdělili na otop místní občané.

Novou rozhlednu v nadmořské výšce 445 metrů na objednávku obce vyprojektoval Ing. Antonín Olšina z Vysokého Mýta. Hlavním konstrukčním materiálem je dřevo, vnitřkem vede ocelové točité schodiště se 118 stupínky.

Stavba probíhala od srpna do listopadu roku 2005 a bylo na ni spotřebováno 50 m³ modřínu převážně z obecních lesů, 45 m³ betonu a 10 tun oceli. Rozhlednu, na níž prací přispěli dobrovolníci z obce, si Vrbičtí dali jako dárek za vítězství v krajském kole soutěže o Vesnici roku 2004 a za třetí místo v kole celostátním.

Pohled na Pardubicko a Kunětickou horu, Hradecko, ale i Krkonoše nebo Kozákov, samozřejmě také na Orlické hory a jejich podhůří nebo Kralický Sněžník či Železné hory umožňují dvě vyhlídkové plošiny v 11 a 25,5 metrech.

Zvláštností rozhledny je zvon zavěšený na krovu, který může rozeznít každý, kdo zdolal všechny schody a zatáhne za lano. Odlil ho a obci věnoval Jan Šeda, zvonař z Kostelce nad Orlicí. Zvon se jmenuje Jakub, stejně jako patron poutníků a vyzvánět s pomocí turistů začal dva roky po dokončení stavby.  

V době hlavní turistické sezóny je rozhledna, nacházející se u silnice mezi Vrbicí a Suchou Rybnou, otevřena denně. Během prvního roku provozu ji navštívilo 12,5 tisíce lidí, v současné době se zájem pohybuje kolem 8,5 tisíce. Návštěvní sezóna 2016 zde byla zahájena - stejně jako v minulých letech - v neděli o Velikonocích.

Kolem vede červeně značená turistická cesta Dr. Gutha-Jarkovského, spojující Potštejn a Kostelec nad Orlicí a cyklotrasa číslo 4321, začínající rovněž v Kostelci nad Orlicí. 

Zajímavostí je jistě i to, že prostranství v těsném okolí rozhledny, které zahrnuje kiosek s příjemným posezením a malý areál pro děti, slouží nejen turistům, ale také zdejším obyvatelům. Časem se totiž stalo, a podle slov starostky Vrbice Drahomíry Kuběnkové neplánovaně, ale zcela přirozeně, místem mnoha setkání a kulturně společenských akcí. Z těch loňských lze jmenovat například Setkání sousedů, Pohádková Vrbice, Čtení pod rozhlednou nebo Drakiáda pod rozhlednou. 

A tak má tato dominanta krásného kraje podhůří Orlických hor vlastně multifunkční využití. To přijde vhod i v měsíci červnu, kdy obec připravuje oslavu desátého výročí otevření rozhledny.       

Reklama

Výběr článků

Načítám