Hlavní obsah

Po výběhu pražské zoo ode dneška pobíhá tapířice Taluen

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno svádějící k přesmyčce toluen patří tapířici jihoamerické, která přicestovala z Francouzské Guayany vzdálené 8000 kilometrů. Narodila se 1. prosince 2017, její rodiče pocházejí z přírody. Se samcem Texem vytvoří chovný pár. Taluenin tatík je součástí Evropského záchovného programu (EEP).

Foto: V. Šilha, zoo Praha

Tapířice Taluen

Článek

Množit mohou pouze čtyři instituce

„Dochází tak k importu poloviny genů matky, které dosud Evropský záchovný program (EEP) nemá. Díky tomu jsme jako jedni z mála chovatelů dostali doporučení k reprodukci,“ vysvětlil kurátor chovu savců Pavel Brandl. „EEP má momentálně 110 členů, přes 300 zvířat a pouze čtyři instituce - včetně nás - smí momentálně tapíry jihoamerické množit do budoucího chovu.“

Podle chovatelů je Taluen velmi klidná a co se týče stravy, má jasné preference: celer, pórek, salát, zelí, květák či mrkev; největší radost jí však vždy udělá vodní a žlutý meloun a banány.

Návštěvníci se na ni mohou přijít podívat do výběhu vedle Rezervace Bororo, kam ji budou chovatelé za příznivého počasí pouštět. Postupně si začne zvykat také na šestnáctiletého samce Texe, dovezeného do Prahy z USA v roce 2006, s kterým se bude z počátku ve výběhu střídat.

Tapíři obývají nížinné tropické pralesy Jižní Ameriky. Mají rádi bažinaté lesy u vodních toků, jsou výbornými plavci, mohou se s případě nebezpečí schovat ve vodě.

Samotářská zvířata se sdružují jen při páření a při následném odchovu mláďat. Březost je asi 400 dnů, rodí se jedno mládě. V prvních měsících je zbarveno jinak než dospělí jedinec. Má tmavě hnědou srst s bílými skvrnami a pruhy. Mládě zůstává se samicí další rok, než se osamostatní.

Býložravci vycházejí za potravou v noci, žerou převážně listy a různé plody a vodní rostliny.

Stejně jako ostatní lichokopytníci jsou tapíři býložravci. Na pastvu vycházejí v noci, kdy vyhledávají rostlinnou potravu, jako je listí ze stromů a keřů, různé plody, popřípadě i vodní rostliny.

Tapíři jsou nejvíce ohroženi ztrátou životního prostředí kácením lesů, lovem a srážkami s auty.

Reklama

Výběr článků

Načítám