Hlavní obsah

Po stopách Žerotínů se vydají ve Valašském Meziříčí

Novinky, Adéla Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na I. nádvoří zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí bude k vidění celostátní putovní výstava Po stopách Žerotínů. Vernisáž výstavy se uskuteční 8. dubna v 18 hodin přímo na nádvoří zámku, kde bude volně přístupná veřejnosti až do 27. května.

Žerotínský erb

Článek

Výstavu Po stopách Žerotínů, kterou návštěvníkům ve Valašském Meziříčí přináší Muzejní a galerijní centrum, připravilo v roce 2013 statutární město Přerov ve spolupráci s Muzeem Komenského v Přerově v rámci projektu Stopami Žerotínů.

Putovní výstava připomíná významný šlechtický rod Žerotínů, jeho dějiny, přední osobnosti a zejména přehled původních sídel jednotlivých větví rodu. Původně byla tvořena 12 panely a v průběhu let se rozrostla až na současných 21 panelů.

Ty pojednávají o zajímavých a velmi bohatých žerotínských dějinách, od jejich počátků až do dnešních dnů. Rod Žerotínů představí jako majitele panství a hospodáře, ale také jako stavitele, politiky, válečníky, diplomaty, ochránce církve a mecenáše.

Výstava dosud projela mnoho českých měst, která jsou s působením Žerotínů spjata. Namátkou jsou to Přerov, Břeclav, Rosice, Strážnice, Moravská Třebová, Šumperk či Zábřeh. Ve Valašském Meziříčí své putování nekončí, v nejbližších měsících zamíří do Náměšti nad Oslavou, Loučné nad Desnou a Holešova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám