Hlavní obsah

Po stopách zaniklého kláštera vede návštěvníky expozice teplického muzea

Novinky, Jiří Cysař
Aktualizováno

Při návštěvě lázeňského města Teplice máme řadu možností k návštěvě kulturních památek. Jednou z nich je i Regionální muzeum umístěné v zrekonstruovaném zámku - a jeho nejnovější expozice nazvaná Po stopách zaniklého kláštera.

Foto: Tereza Kohoutová

Vstup do muzea

Článek

Regionální muzeum v Teplicích sídlí v budově nově zrekonstruovaného zámku, který se nachází v nejstarší a nejkrásnější čtvrti lázeňského města Teplice, na místě, kde v 2. polovině 12. století založila královna Judita klášter benediktinek.

Po stopách zaniklého kláštera nabízí nejnovější veřejnosti zpřístupněnou expozici muzea. Je situována v nově zrekonstruovaném východním křídle zámku, v původních klášterních prostorách tzv. románského křídla.

Toto křídlo bylo součástí kláštera benediktinek a založila jej okolo roku 1160 česká královna Judita, manželka krále Vladislava. Při vykopávkách v letech 1954-1957 byl objeven v severní kapli kláštera hrob ženy. Až vědecké postupy 21. století mohly s největší pravděpodobností určit, komu kostra a lebka patřila.

Výzkumy antropologa Emanuela Vlčka v roce 2002 naznačují, že se Judita dožila snad i osmdesáti let a to byl požehnaný věk na tuto dobu. Na lebce je velice zajímavý kvalitně zachovaný chrup. Průvodkyně vysvětluje, že se jednalo zřejmě o rodovou dispozici. A právě repliku její lebku lze zhlédnout ve výstavní vitríně - originál je uložen v Národním muzeu v Praze.

První vykopávky a archeologické výzkumy probíhaly již v 50. letech minulého století a objevily před tímto křídlem zámku kryptu pod zaniklým klášterem. Tato krypta je rovněž součástí prohlídky. Celý zaniklý klášter podle rekonstruovaného modelu měl velkou shodu s bazilikou sv. Jiří na Pražském hradě. Bohužel se dochovaly jen obrysy základů a již jmenovaná krypta.

Po prohlídce tohoto zvláštního místa se vracíme do expozice věnované zaniklému klášteru a procházíme s průvodkyní celým přízemím, jež je rozděleno na přelom 12. a 13. století. Návštěvníci zde mohou pocítit genia loci unikátně z dochovaných sakrálních prostor. Původní odhalené zdivo je prezentováno tak, jak zde bylo po staletí - v podlahách je můžeme zhlédnout prostřednictvím zasklených a nasvícených průhledů.

Do dochované kapitulní síně kláštera vstoupíme rekonstruovaným portálem. V jedné z osmi místností expozice jsou vystaveny také dva modely - jeden pro románskou, druhý pro gotickou fázi vývoje kláštera. První znázorňuje jeho podobu v 1. polovině 13. století, druhý představuje objekt těsně před zánikem, na počátku 15. století.

Multimediální expozice je doplněna dotykovými obrazovkami s programy o historii kláštera a filmy z historie archeologickém výzkumu na vnitřním nádvoří zámku, který probíhal v 50. letech 20. století. Prohlídka trvá zhruba hodinu. Expozice je přístupná v sobotu a v neděli. V jiné dny je návštěva expozice možná po předchozí domluvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám