Hlavní obsah

Po stopách krnovských Židů

Novinky, Tomáš Sedlák B.Th.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo byli krnovští Židé? Kde bydleli, pracovali a žili? Jaké byli osudy jejich rodin a firem? Na tyto a další otázky můžete získat odpověď. Stačí, zajedete-li do Krnova.

Foto: Tomáš Sedlák B.Th.

Okruhy Krnovem, Po stopách Krnovských židů

Článek

Město Krnov založené již v polovině 13. století, má bohatou historii, která byla odedávna spjata i s židovským obyvatelstvem a jeho působením ve městě i v celém kraji.

Nic na tom nezměnil ani zákaz pobytu Židům, nejprve v Krnově a později v celém Slezsku, dekretem Rudolfa II. Habsburského, v 16. století. Odešli a opět se vrátili ve století devatenáctém.

Krnov už byl v té době jiným městem. Městem pokroku, rozmachu průmyslu, a to zejména v textilním odvětví. Ne nadarmo se mu přezdívalo Slezský Manchester.

Židé byli jeho platnou součástí.

Mezi obyvateli Krnova nalezneme mnoho významných osobností. Byli tu majitelé továren, obchodníci, advokáti, lékaři i bankéři. Všechny z nich spojoval jejich původ a mnohé také způsob, kterým skončila jejich životní pouť. Co jméno, to příběh.

Nechte se unést do historie oněch časů a poznejte život a osudy rodin krnovských Židů v jedinečných komentovaných prohlídkách městem s názvem Po stopách krnovských Židů.

Pořádá Krnovská synagoga z.s.

Reklama

Výběr článků

Načítám