Hlavní obsah

Po stopách Járy Cimrmana se vydají návštěvníci výstavy, která se chystá v Brně

Novinky, Hana Nehybová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posedět v hospodě Na mýtince nebo třeba dobýt severní pól budou mít možnost návštěvníci brněnského kulturního centra Semilasso. Připravuje se zde totiž interaktivní výstava, mapující tvorbu Divadla Járy Cimrmana.

Plakát k výstavě Po stopách Járy Cimrmana

Článek

Jára Cimrman je známá fiktivní postava českého génia, kterého kdysi stvořili Zdeněk Svěrák a Jiří Šebánek. Na motivu jeho života a díla je založena podstatná část repertoáru známého pražského Divadla Járy Cimrmana.

Toto původně pouze recesistické sdružení má dodnes u diváků velkou oblibu, což dokazují stále vyprodaná představení. V repertoáru divadla jsou hry skvělých mystifikátorů Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka.

Cimrmani slaví v letošním roce úctyhodných 45 let svého působení na české divadelní scéně. Toto divadlo je výjimečné nejen svérázným humorem a naprosto dokonalou mystifikací autorů, ale například také tím, že členy souboru jsou pouze muži. 

Právě ke 45. výročí Divadla Járy Cimrmana se ve všech  prostorách brněnského kulturního domu Semilasso připravuje velká interaktivní výstava, na které se představí to nejzajímavější z archivu divadla. K vidění budou různé fotografie z jednotlivých představení, plakáty, rekvizity i kostýmy. 

Výstava přenese návštěvníky do dějů jednotlivých her, které mohou aktivně prožívat společně s jejich oblíbenými postavami. Návštěvníci výstavy budou mít například možnost pokusit se dobýt severní pól a v případě vyhladovění mají možnost navrhnout: Sníme psy!

Zavítají také do Cimrmanovy světničky a mohou si prohlédnout i jeho školní kabinet. 

Stejně tak venkovní občerstvení pro návštěvníky bude připraveno v duchu cimrmanovských her. Hospoda Na mýtince připravuje speciální jídelní a nápojový lístek, inspirovaný touto hrou. 

Připraven je také bohatý doprovodný program včetně filmových projekcí. Výstava mapuje nejen osobnost Járy Cimrmana, ale také představuje jednotlivé členy divadla. 

Speciální část expozice bude věnovaná tvorbě Ladislava Smoljaka (1931-2010). 

Výstava Po stopách Járy Cimrmana bude zahájena v pondělí 18. června a potrvá až do poloviny září. 

Reklama

Výběr článků

Načítám