Hlavní obsah

Po stopách hejtmana Jana aneb Noční prohlídky na hradu Kašperk

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na severozápadním výběžku hory Ždánov se majestátně tyčí nejvýše položený královský hrad v Čechách – Kašperk. Pro návštěvníky je v těchto dnech připraveno zajímavé zpestření.

Foto: Jan Kaše

Hrad Kašperk

Článek

Každým rokem přitahuje tento hrad, který byl v roce 1356 založen českým králem a římským císařem Karlem IV., tisíce návštěvníků. Obdivují nejen zručnost a dovednost středověkých stavitelů, ale také překrásný výhled na šumavské kopce a údolí.

Ve dnech od 13. do 15. července se vám ale může naskytnout pohled zcela jiný – noční.  

„Pojďme se seznámit s osobností spjatou s hradem, o které toho překvapivě hodně víme. Noční výprava do hradu spojená s pátráním po stopách tohoto renesančního, avšak kontroverzního  člověka,“ uvádí se na stránkách hradu.  

Řeč je o Janu Prechtovi, který na hradě působil v 16. století. Byl prý vzdělaný, pracovitý a inteligentní, ale jeho život měl i stinné stránky.

„Po opakovaném pročítání výtahů z dobových listin jsem došel k závěru, že Jan Precht chtěl být úspěšným a bohatým mužem a byl ochoten pro to leccos udělat. Například mám dojem, že, řečeno dnešní terminologií, doslova vytuneloval hrad a jeho panství. I proto byl často ve sporu s kašperskohorskými měšťany, protože ti ho chtěli vytunelovat také,“ přibližuje hlavní postavu letošních nočních prohlídek kastelán hradu Kašperk Zdeněk Svoboda (www.plzen.cz)

Začátky prohlídek: 21:00, 21:30, 22:00, 22:30, 23:00.

Další noční prohlídky se budou konat 17. – 19. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám