Hlavní obsah

Po rekonstrukci mají Plzeňané v knihovně k dispozici i volný výběr knih

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosud veřejnosti nepřístupné podkroví Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje bylo zrekonstruováno a v pondělí 14. února zde byl pro čtenáře otevřen volný výběr knih.

Foto: archiv Plzeňského kraje

Prostory jsou přizpůsobeny potřebám čtenářů, nechybí zde připojení k internetu ani pohodlné sedačky.

Článek

"Působivý interiér, jenž je dílem architekta Václava Šmolíka, doplňují moderní technologie a vzniká tak nejmodernější knihovnický prostor v Česku,“ uvedla tisková mluvčí Plzeňského kraje Petra Jarošová.

Plzeňský kraj podpořil realizaci volného výběru v prostorách Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje částkou ve výši téměř 20 milionů korun. "A to i v době ekonomicky složité, kdy každý musí šetřit. O to víc si podpory kraje vážíme,“ dodala k tomu ředitelka knihovny Ivanka Horáková.

Volný výběr nabízí čtenářům knihy vydané v průběhu posledních deseti let a to ze všech vědních oborů, přičemž každý obor zde má své specifické barevné označení. Prostory jsou přizpůsobeny potřebám čtenářů vyhledávat vybrané knihy nebo se prostě jen na okamžik do knihy začíst. Nechybí zde tedy pochopitelně připojení k internetu ani pohodlné sedačky.

"Celkem je zde na šedesát tisíc svazků, což je přibližně šest procent celého našeho knižního fondu,“ pokračuje ředitelka knihovny Horáková.

Knihy volného výběru jsou chráněny čipy, stejně jako zboží v obchodních řetězcích. Zaveden zde byl také samoodbavovací systém, kde si sám čtenář může zrealizovat výpůjčku.

"Co se týče personálního zajištění, přesunuli jsme do volného výběru pracovníky, kteří dříve vykonávali dozor v internetové studovně a pracovníky z výpůjčního protokolu. Dozor u internetu jsme zrušili a výpůjční protokol je díky automatu na vrácení knih také personálně méně náročný,“ uzavřela Horáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám