Hlavní obsah

Po noci muzejní následuje noc patřící kostelům, návštěvníky přivítá i v Brně

Novinky, Eva Boráňová

V rámci letošního programu Brněnské muzejní noci, která proběhla 18. května, byla horkou novinkou budova Besedního domu, v níž sídlí Brněnská filharmonie.

Foto: Eva Boráňová

Věž Staré radnice

Článek

Podobně jako před dalšími památkami se i Husovou ulicí táhl dlouhý had lidí. V průměru hodinové čekání však stálo za to. Každá čtyřicetičlenná skupinka návštěvníků měla kapku jiný zážitek.

Role průvodců se velmi zdařile zhostili zaměstnanci Filharmonie Brno. Jejich výklad o historii i současnosti budovy a hudebního tělesa byl poutavý, ale úplně nejlepší byla možnost konečně si po tom dlouhém stání ve frontě sednout. Bonusem ve Velkém sále byl koncert Big Bandu ze Smetanky. Další sedací zastávka prohlídkové trasy byla v salónku ředitelny. Tam hráli návštěvníkům vtipní bratři Švestkovi. Poslední sedánek se konal v tzv. Hlaholně za doprovodu příčné flétny.

Pražákův palác nabídl výstavu fotografií Rudolfa Koppitze po desáté hodině už naprosto bez fronty. Podobně na tom v pokročilejší hodině byly i ostatní památky, Moravské zemské muzeum, Palác šlechtičen, Muzeum romské kultury, Technické muzeum, Antrophos a řada dalších. Většina návštěvníků se v tu dobu již přesunula z občerstvoven ducha do těch, které se věnují tělu.

Další dávka kultury "za hubičku" nás čeká v pátek 24. května, kdy se bude konat akce podobného charakteru - Noc kostelů. Každý z nich má připravenou svou vlastní verzi programu, ve většině nechybí společné modlitby, mše, koncerty, komentované prohlídky, někde budou hrát i divadlo, poskytovat občerstvení nebo umožní návštěvníkům pohled na okolí z věže kostela.

Reklama

Výběr článků

Načítám