Hlavní obsah

Plzeňský kraj je Regionem budoucnosti 2014/15

Novinky, Alena Lochmannová

Plzeňský kraj je, co se týče podpory zahraničních investic, Regionem budoucnosti 2014/15. Současně je v celkovém hodnocení socioekonomických ukazatelů druhým nejlepším regionem.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Prestižní ocenění ve středu 12. března v Cannes převzal náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro regionální rozvoj, fondy EU a informatiku Ivo Grüner.

Článek

Rozhodla o tom komise složená z ekonomů, analytiků a specialistů v oblasti bankovnictví, veřejného sektoru nebo regionálního rozvoje, která hodnotila evropské regiony pro časopis Financial Direct Investment Magazine (fDi Magazine).

Plzeňský kraj byl pro účely hodnocení zařazen do sekce východoevropských zemí. Prestižní ocenění v soutěži Evropská města a regiony budoucnosti 2014/15 ve středu 12. března ve francouzském Cannes převzal náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro regionální rozvoj, fondy EU a informatiku Ivo Grüner.

Časopis o zahraničních investicích fDi Magazine každé dva roky hodnotí evropská města a regiony a vyhlašuje Města a regiony budoucnosti. V letošním průzkumu byla data sesbírána ze 468 měst a regionů a hodnotila se v pěti kategoriích: ekonomický potenciál, lidské zdroje a životní styl, efektivita nákladů, úroveň infrastruktury a podpora podnikání. Samostatnou kategorii tvořily strategické plány na podporu přímých zahraničních investic.

Plzeňský kraj, zařazený do skupiny regionů východní Evropy, uspěl hned třikrát. V celkovém hodnocení byl oceněn jako druhý nejlepší, přičemž ho velmi těsně v bodování předstihl kraj Pardubický. V kategorii zaměřené na podporu zahraničních investic byla strategie Plzeňského kraje vyhodnocena jako vůbec nejlepší.

„Plzeňský kraj dokázal připravit v předstihu přátelské prostředí pro podnikání tím, že jako první v České republice schválil územní plán kraje, který opět jako jeden z prvních v březnu letošního roku aktualizoval. Průmyslové zóny, které byly zahrnuty do územního plánu kraje už v roce 2008, jsou umístěny v hlavních rozvojových osách kraje, zejména pak v okolí dálnice D5. Jedná se o dnes již plně obsazené lokality jako Mýto, Štěnovice nebo Borská pole a další rozvojové zóny jako Orange Park u Nýřan, Myslinka, Ostrov u Stříbra, Stříbro, Bor u Tachova nebo Vysočany. Včasným schválením územního plánu kraje jsme v poměrně brzké době přilákali do našeho regionu řadu zahraničních investorů. I proto má Plzeňský kraj dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost v ČR,” okomentoval strategii na podporu zahraničních investic Miloslav Michalec, vedoucí odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Pro své vynikající výsledky se Plzeňský kraj zároveň dostal do TOP 10 zemí s největším zlepšením, tedy skokanem soutěže východoevropských regionů.

„Děkujeme všem podnikatelům, starostům obcí a měst, městu Plzni, které se ostatně v hodnocení evropských měst umístilo na čtvrtém a šestém místě, Západočeské univerzitě a hospodářským komorám za práci, kterou odváděly posledních šest let. Prestižní ocenění získal Plzeňský kraj i jejich zásluhou,” uvedl náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro regionální rozvoj, fondy EU a informatiku Ivo Grüner.

Slavnostní předávání cen bylo jedním z vrcholů 25. ročníku veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM, jednoho z největších veletrhů svého druhu v Evropě, kde se setkávají rozhodující hráči investičního světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám