Hlavní obsah

Plzeňský koncert jako dárek nabídl premiéru suity pro flétnu a klavír

Novinky, Zuzana Rožková

Nadační fond na podporu vážné hudby v Západočeské galerii v Plzni, ve výstavní síni Masné krámy, uspořádal 2. listopadu od 18.00 hodin koncert. Byl jednou z doprovodných akcí k právě probíhající výstavě RYTMY + POHYB + SVĚTLO a nesl příznačný název Vážná hudba s TEMPERAmentem.

Foto: Martin Vydra

Veronika Klírová v MASNÝCH KRÁMECH

Článek

S příchodem podzimních měsíců, kdy příroda hýří barvami, nastává období vhodné pro kulturní prožitky. Dny uplakané deštěm a podzimními plískanicemi vybízejí k návštěvám obrazáren, galerií a koncertních sálů. Od těchto možností pak už byl jen krůček k nápadu propojit koncert vážné hudby s výtvarným uměním, což se v Plzni podařilo.

Díky vstřícnosti vedení Západočeské galerie v Plzni měl nadační fond možnost představit zdejšímu publiku svoji stipendistku, flétnistku Veroniku Klírovou.

Do koncertního programu Veronika vybrala působivě rozmanité skladby a ke každé z nich připravila doplňující dovětek či zajímavost. Na klavír Veroniku doprovodil Vítězslav Novák, který nejen reprezentoval plzeňskou konzervatoř, jinak domovskou hudební školu Veroniky Klírové, ale především poskytl klavírní oporu. Souznění příčné flétny s klavírem bylo poslechově jemné i razantní, tónově barvité a výkony obou umělců excelentní.

Dárkem pro návštěvníky koncertu byla premiéra suity pro flétnu a klavír mladého plzeňského autora Martina Červenky, která se jmenovala Obrazy. Překvapením bylo, že tuto skladbu její autor komponoval přímo pro Veroniku Klírovou a pro Nadační fond na podporu vážné hudby se stalo ctí, že poprvé zazněla právě na jejich koncertu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám