Hlavní obsah

Plzeňský centrální obvod má na zimní údržbu připraveno přes 400 tun posypového materiálu

Novinky, Miroslav Knotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úklidové práce v zimním období, tedy od 1. listopadu do 31. března jsou prováděny v souladu se zákonem č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích a vyhláškou č. 104/1997, kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Na základě těchto předpisů je každoročně vyhotovován Plán zimní údržby, a to jak celoměstskou organizací, kterou je Správa veřejného statku města Plzně, tak i jednotlivými obvody. V Plánu zimní údržby jsou stanoveny rozsahy zásahů na jednotlivých komunikacích a časové lhůty podle pořadí důležitostí v daných lokalitách rozdělené do úseků, které vychází ze Smluv o dílo s jednotlivými firmami.

„Zásahem v případě zimní údržby se rozumí především mechanické odstraňování sněhové pokrývky, a to jak ručně pomocí hrabel a škrabek, tak hlavně strojově za pomoci techniky jako je například vozidlo Multicar s namontovanou přední radlicí k odhrnování sněhu se sypacím zařízením,“ vysvětlil starosta MO Plzeň 3 Radislav Neubauer.

Pokud je sníh ušlapán a dojde k vytvoření ledovky, přistupuje se k posypu pískem, aby došlo ke zdrsnění povrchu, které snižuje riziko úrazu. Po odtání vrstvy ledu či sněhu nebo při vytvoření břečky je vrstva postupně mechanicky odstraňována až na pevný základ.

Po dobré zkušenosti z minulé zimy přistupuje centrální obvod opět k posypu pískem místo inertního materiálu. „Tímto způsobem se doplní materiál ve spárách městské dlažby, a to nejen na náměstí, kde je ho třeba. Druhým pozitivem je, že písek tolik nepoškozuje obuv,“ uvedl Radislav Neubauer.

Podle platných norem určujících technologii zimní údržby a doporučených posypových materiálů se bude letos používat bílý písek (350 tun) a sůl kamenná (65 tun). Sůl ale bude aplikována jen v nejnutnějších případech, kdy to budou vyžadovat povětrnostní podmínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám