Hlavní obsah

Plzeňské náměstí zamrzlo před očima

Novinky, Patrik Pařízek

Plzeňské náměstí se stalo jevištěm netradičního happeningu. Na dvě minuty zde někteří návštěvníci trhů zatuhli v čase.

Foto: Patrik Pařízek

Někteří si dali na svých "zamrzlých" pozicích opravdu záležet a přinesli si i své rekvizity.

Článek

Jedenáctého listopadu v 15 hodin 30 a minut se na Náměstí Republiky v prostoru vánočních trhů odehrál netradiční happening. Šlo o takzvaný "freezing" při kterém předem domluvení účastníci doslova zatuhnou v nějaké pozici.

"Jedná se o akci, při které po domluveném signálu účastník "vytuhne" v pozici v jaké se nachází," uvedl koordinátor akce Martin Široký a informaci doplnil radami. "Aby nedošlo k nedorozuměním, jako tomu bylo na nádraží v červnu, tak bych vás poprosil, abyste se pohybovali na náměstí přirozeně a nestáli již před započetím akce. Ztrácelo by to na významu a nebylo to tak efektivní," uvedl. Zkrátka "pokud budete pít z lahve, tak i tak zůstanete po dobu trvání akce."

Podobně jako freezing uspořádaný 3. června v prostorách hlavní haly plzeňského nádraží, i tento se vydařil. Do happeningu se zapojilo kolem pěti set lidí, kteří byli sezváni prostřednictvím sociální sítě. Letos byla signálem k zamrznutí petarda.

"Nejlepší bylo, že všichni kolem jen koukali a nechápali," sdělil jeden z aktérů freezingu, který tuto recesi uvítal. Freezing přilákal na náměstí i Pavlínu Lošťákovou, která se zprvu bála, že tam zamrzne kvůli počasí doopravdy: "Byla docela zima a vypadalo to, že bude pršet. Dvě minuty ale nejsou zas tak dlouhá doba. Akce mě zaujala," řekla a se smíchem dodala, že byla dost zvědavá, jak na aktéry budou koukat ostatní, kteří o tom nic neví.

Účastníci se shodli na tom, že to určitě nebylo naposledy, co se se takhle někde sešli, a už se těší na příště. Jen bylo škoda, že kvůli stánkům a velkému počtu lidí nebylo vše vidět.

"Do freezingu jsem se chtěla zapojit, ale přijela jsem bohužel pozdě. Aspoň jsem měla možnost si všechny prohlédnout. Některé pozice byly opravdu povedené, jako divák jsem se zaručeně pobavila," zhodnotola akci Martina Zubačová. Z ohlasů můžete vidět, že akce tohoto typu jsou vítány. Tahle rozhodně nebyla poslední.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám