Hlavní obsah

Plzeňské instituce připravují výstavu o irské emigraci

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňská informační kancelář sítě Europe Direct se po boku svých partnerů zapojila do projektu, který představí výstavu mapující irskou emigraci v kontinentální Evropě.

Foto: Europe Direct

Působivá expozice stopující dějiny Irů mezi námi bude v galerii Evropského domu v Plzni k vidění od 3. do 25. září.

Článek

Irové hojně odcházeli do hlubin starého kontinentu již od konce šestnáctého století. Vojáci, studenti, kněží, řemeslníci a obchodníci hledali po více než dvě stě let zejména z ekonomických důvodů útočiště ve Španělsku, Francii, Nizozemí, ale i ve střední Evropě či v Rusku. Právě jejich příběhy výstava vypráví.

Působivá expozice stopující dějiny Irů mezi námi bude v galerii Evropského domu v Plzni k vidění od 3. do 25. září.

"Plzeň se může chystat na slavnou výstavu, kterou v minulosti uvedla např. i Irská národní knihovna v Dublinu. V pouhých třech týdnech budou mít obyvatelé a návštěvníci města Plzně možnost prohlédnout si to, na čem irští knihovníci a archiváři pracovali dlouhé měsíce: originální kolekci textových a obrazových záznamů mapujících irskou emigraci do kontinentální Evropy," uvedl Milan Severa z informační kanceláře Europe Direct, jedné z institucí, které expozici do Plzně přivezly.

Projekt zároveň mapuje irskou historii a kulturu v širších souvislostech a nezapomíná ani na krásy ostrovní přírody: výstavu doplní velkoformátové snímky fotografa a cestovatele Marka Kubínka.

Vernisáž výstavy se uskuteční 3. září od 17:00 hodin za účasti pana Thomase Bellewa, zástupce irského velvyslanectví. Program otevření výstavy zpestří keltská hudba kapely De Domhanaigh a ochutnávka irské whisky Jameson. Vernisáž je zdarma otevřena všem zájemcům o irské reálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám