Hlavní obsah

Plzeňská zoo přivítala válečného veterána Stevena Masona

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácného hosta přivítala v pondělí 15. srpna Zoologická a botanická zahrada města Plzně. V dopoledních hodinách zavítal do zoo americký veterán Steven Mason.

Foto: Zoologická a botanická zahrada města Plzně

V pondělí 15. srpna v dopoledních hodinách zavítal do ZOO americký veterán Steven Mason.

Článek

Veterán Steven Mason si ve svých úctyhodných čtyřiadevadesáti letech přijel prohlédnout tank M4 Sherman, připravovanou expozici z válečných krytů a zahradu a lidi v ní obecně.

Tank M4 Sherman byl do zoo umístěn v květnu letošního roku, kdy se splnil sen mnoha Plzeňanů, kteří dlouhou dobu toužili po tom mít v Plzni trvalý památník druhé světové války a osvobození Plzně americkou armádou. Tank M4 Sherman našel své místo v zoo hned ze dvou důvodů.

V květnu 1945 osvobodila Plzeň 16. obrněná divize, která byla součástí 3. americké armády. Ta měla tento tank ve svém vybavení. To je první z důvodů.

Druhý důvod objasnil při květnové instalaci tanku do plzeňské zoo její tiskový mluvčí Martin Vobruba: "V současném areálu se nalézá unikátní německá válečná podzemní pevnost se stanovištěm pozorovatelny a zaměřovací základny protiletecké centrály dělostřelectva, ve které sídlil Generální štáb protiletecké obrany. Ve Velíně se nalézalo zaměřovací zařízení spojené se všemi palebnými posty v Plzni. Po nahlášení spojeneckých letadel z lochotínské pevnosti jednotlivá střelecká stanoviště reagovala a snažila se letouny sestřelit."

Reklama

Výběr článků

Načítám