Hlavní obsah

Plzeňská parta závodí na dračích lodích už deset let

Novinky, Zbyněk Maštera

Co jsou Pilsner Dragons vůbec zač? Parta lidí, která se již 10 let věnuje v Plzni dračím lodím. Pilsner Dragons patří mezi nejstarší dračí posádky v České republice a letos slaví své první kulatiny.

Foto: Pilner Dragons

Pilsner Dragons 10 let

Článek

Na začátku by bylo vhodné si alespoň ve zkratce říci, co to dračí loď je. Jedná se o sport, který pochází ze starověké Číny, z doby více než dva tisíce let vzdálené. Základy moderní historie dračích lodí jako čistě sportovní disciplíny sahají do 80. let 20. století. Následoval velmi rychlý rozmach do celého světa.

Dračí loď je velmi podobná kánoi, která pouze trochu vyrostla. Loď má 12,5 metru a váží kolem čtvrt tuny, je ozdobená hlavou draka na špici a ocasem na zádi. Posádku tvoří dvacet pádlujících, rytmus celé lodi udává na přídi bubeník, směr lodi pak koriguje kormidelník na zádi.

Před deseti lety se i na řeku Radbuzu rozšířil „nový“ sport a začala vznikat první plzeňská závodní posádka. „V roce 2006 se nám podařilo koupit dračí loď. Mohli jsme konečně začít řádně trénovat, ale bohužel jsme bojovali s personálními problémy,” říká o těžších začátcích předseda klubu Ing. Jiří Cisler.

„Sezónu po sezóně, krok za krokem, jsme pracovali na vybudování týmu, který by byl schopen dlouhodobě fungovat. Ne vždy to bylo jednoduché, udržet pohromadě přes dvacet lidí není snadný úkol. Ale posledních pár let máme stabilní závodní posádku, které je pravidelným účastníkem celorepublikových závodů a umisťuje se mezi prvními deseti z celé republiky a ve svých řadách má reprezentanty České republiky, včetně medailistů z mezistátních šampionátů,” rekapituluje uplynulých deset let Cisler.

„Pro letošní rok jsme si připravili několik narozeninových dárků,” vtipkuje kapitán závodní posádky Pilsner Dragons Ing. Stanislav Hejtmánek. „Kromě tréninkové přípravy na závody, kterých máme letošní sezonu v plánu poměrně dost, nám nejvíce času zabere příprava našich plzeňských závodů. Pilsner Dragons Cup pořádáme již po sedmé, ovšem letos budeme mít premiéru jako pořadatelé závodu v rámci Grand Prix, což je druhá nejvyšší soutěž v ČR pořádána Českou asociací dračích lodí. Závod se bude konat 18. července na Borské přehradě. K vidění bude mnoho zajímavého, včetně naší posádky, která se bude chtít před domácím publikem blýsknout,” pozval na tradiční závod dračích lodí v Plzni kapitán týmu.

„Další zajímavostí je, že letos zakládáme juniorskou posádku. Tímto krokem bychom rádi podpořili mladé sportovce, kteří s aktivním sportem chtějí začít anebo jen sportovní disciplínu hodlají změnit,” uvedl Cisler.

„Dračí lodě jsou obecně vhodný sport pro začínající sportovce dospěláky nebo pro sportovce, kteří končí se svou sportovní kariérou a poohlížející se po novém sportu. Takže u nás jste vítáni,” doplnil Hejtmánek.

Pokud vás povídání o dračích lodích nadchlo a rádi byste si tento sport vyzkoušeli, není nic jednoduššího než zavítat na jeden z tréninků. V týmu se vás ujmou, vše vysvětlí, vybavení půjčí, na vás už jen závisí přijít a užít si to.

„Trénujeme každou neděli, pondělí a středu od 17.30. Bližší informace naleznete na webových stránkách www.pilsnerdragons. cz či na facebookových fanouškovských stránkách Pilsner Dragons,” upřesnil Hejtmánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám