Hlavní obsah

Plzeňská knihovna udělila titul Čtenář roku 2012

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knihovna města Plzně uspořádala v úterý 13. března v Polanově síni slavnostní odpoledne, při kterém ocenila své věrné čtenáře a zároveň udělila titul Čtenář roku 2012, což bylo poprvé v její historii.

Foto: Jan Kaše

Zprava: ředitelka knihovny Helena Šlesingerová, primátor Martin Baxa a Dagmar Lípová, která získala titul Čtenář roku 2012

Článek

Posílit společenský význam a prestiž četby a zároveň ocenit ty, kteří služby knihoven využívají nejvíce, si klade za cíl akce, vyhlášená Svazem knihovníků a informačních pracovníků České republiky. K této se v letošním roce připojila i Knihovna města Plzně.

„Knihovně se vrátilo 196 vyplněných anketních lístků, 17 čtenářů využilo možnosti hlasovat prostřednictvím internetu. Takže z vaší strany jsme získali 213 adeptů na titul. Věkové rozpětí účastníků bylo obrovské. Nejstarší čtenář, který zareagoval, se narodil v roce 1920. A ten nemladší v roce 2006," uvedla ředitelka knihovny Helena Šlesingerová.

Celá událost byla o to významnější, že pamětní listy předal čtenářům sám plzeňský primátor Martin Baxa.  

„Vzpomínám si na to, jak se kdysi před těmi deseti patnácti lety, kdy začala éra internetu, začalo hovořit o konci knihy a tedy tím pádem i o konci knihoven… Já mám velkou radost, že nic z toho se nenaplnilo, a že všechny knihovny, včetně naší Knihovny města Plzně tak báječně funguji pořád dál a že mají nové a nové čtenáře. A věřím, že vy svým příkladem také jdete vstříc všem těm mladším, kteří možná někdy na knihovny zapomínají," uvedl primátor.

Udělit titul Čtenář roku 2012 nebylo rozhodně jednoduché. Pracovníci knihovny posuzovali, jaké kritérium by mělo být rozhodujícím. Nakonec se nejvíce přihlédlo k tomu, jak dlouho čtenář využívá služeb knihovny. Mezi dalšími oceněnými tak kralovala Dagmar Lípová, která si v Plzni půjčuje knihy již od roku 1928.  

Ředitelka knihovny Helena Šlesingerová přečetla i krásný a upřímný dopis od čtenáře pana Mareše:

„Je tomu téměř patnáct let, co se každý týden těším na čtvrteční dopoledne. Přijíždí pojízdná knihovna. Tento souhrn tisíců příběhů zabalených do pohledných knih mně nejen přivezou, ale pomáhají vybrat známým, kteří se za ta léta stali mými přáteli. Mám rád příběhy plné života, které se uloží do paměti, a s člověkem potichu žijí. Může si jej kdykoli vybavit. Naopak nemám rád příběhy, které jsou spíše produktem, ze kterého přímo vyplývá snaha se rychle obohatit. A proto díky za vaší pomoc. Pojízdná knihovna se pro mě stala jednou ze stálých událostí, na kterou se zatím mohu spolehnout. Je to v nestabilní současnosti významná věc."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám