Článek
Martin na bílém koni letos nepřijel, alespoň na Plzeňsko nikoli. I bez toho však svátek svatého Martina zůstává významným dnem, kdy se otevírají první lahve svatomartinského vína pocházející z podzimní sklizně. Toto první víno je s napětím očekáváno, protože vyznamená-li se, vyvede se celý ročník.
Vedle vítání nového vína je svátek svatého Martina spjat také s pečením svatomartinské husy. Původ spojitosti mezi husou a svatým Martinem pramení ze dvou tradovaných legend, přičemž jedna z nich praví, že husy svatého Martina při jednom z jeho kázání tolik rušily svým hlasitým kejháním, že za to od té doby pykají na svatomartinském pekáči.
V tento gastronomicky výjimečný den si pro své hosty připravila plzeňská restaurace Sud v hotelu Ibis speciální menu v podobě poctivé svatomartinské husy s variací knedlíků a dvojím druhem zelí. Protože restaurace sídlí ve městě piva a tento zlatavý mok k pečené huse neodmyslitelně patří, nahradí v menu svatomartinské víno plzeňským pivem.
Také v Kladrubech na náměstí započne dnes od 11 hodin první ochutnávka svatomartinského vína a prodej svatomartinské husy a dalších specialit. Tato tradice svatomartinského vína byla v Kladrubech oživena před dvěma lety. Svatomartinská husa a další speciality jsou zde pro letošní rok novinkou.