Hlavní obsah

Plzeňané oslaví svátek svatého Martina tradiční husou a pivem

Novinky, Alena Lochmannová

Svátek svatého Martina byl a stále je oblíbeným dlouhoočekávaným obdobím v roce. Vedle úsloví, že Martin přijede na bílém koni, je svátek svatého Martina velmi úzce spojen také s tradicí svatomartinského vína a svatomartinské husy.

Foto: Marek Audes

Plzeňská restaurace Sud&Cie připravila speciální svatomartinské menu.

Článek

Martin na bílém koni letos nepřijel, alespoň na Plzeňsko nikoli. I bez toho však svátek svatého Martina zůstává významným dnem, kdy se otevírají první lahve svatomartinského vína pocházející z podzimní sklizně. Toto první víno je s napětím očekáváno, protože vyznamená-li se, vyvede se celý ročník.

Vedle vítání nového vína je svátek svatého Martina spjat také s pečením svatomartinské husy. Původ spojitosti mezi husou a svatým Martinem pramení ze dvou tradovaných legend, přičemž jedna z nich praví, že husy svatého Martina při jednom z jeho kázání tolik rušily svým hlasitým kejháním, že za to od té doby pykají na svatomartinském pekáči.

V tento gastronomicky výjimečný den si pro své hosty připravila plzeňská restaurace Sud v hotelu Ibis speciální menu v podobě poctivé svatomartinské husy s variací knedlíků a dvojím druhem zelí. Protože restaurace sídlí ve městě piva a tento zlatavý mok k pečené huse neodmyslitelně patří, nahradí v menu svatomartinské víno plzeňským pivem.

Také v Kladrubech na náměstí započne dnes od 11 hodin první ochutnávka svatomartinského vína a prodej svatomartinské husy a dalších specialit. Tato tradice svatomartinského vína byla v Kladrubech oživena před dvěma lety. Svatomartinská husa a další speciality jsou zde pro letošní rok novinkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám