Hlavní obsah

Plzeňané hlasovali v referendu, Corso v Plzni nechtějí

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňané v referendu rozhodli, že má město bezodkladně podniknout veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě bývalého Domu kultury Inwest.

Článek

Místní referendum se v Plzni konalo poprvé. O jeho uskutečnění v termínu prvního kola prezidentských voleb rozhodl krajský soud, který se přiklonil ke konání referenda v podobě, jak ji při jednáních zastupitelstva prosazoval primátor Baxa. Občané tak dostali možnost vyjádřit svůj názor k otázce: Souhlasíte s tím, aby město bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě Domu kultury Inwest?

Referenda se zúčastnilo 41,4 % (55 213) oprávněných voličů, z toho 35 543 hlasů bylo proti výstavbě multifunkčního centra Corso Americká.

"Už jen samotné konání referenda považuji za velký úspěch pro Plzeň. Jsem rád, že se do diskuze o podobě města a veřejného prostoru zapojilo tak velké množství občanů a považuji to za krok správným směrem. Vypsání referenda jsem v podobě, v jaké se konalo, vždy podporoval. Město Plzeň nyní začne na základě jeho výsledků bezodkladně konat, přestože nelze zastírat, že to městskému rozpočtu může přinést nemalé náklady. Občan promluvil a město se tím bude řídit," uvedl primátor města Martin Baxa.

Výsledek referenda je pro město závazný, proto bude muset učinit taková opatření, aby k výstavbě zařízení, které navrhla společnost Amádeus Plzeň v lokalitě bývalého Domu kultury Inwest, nedošlo.

"Postupné kroky, které nás nyní čekají, jsme prezentovali v rámci informační kampaně před referendem, ať už je to odkoupení předmětných pozemků od investora, změna regulačních podmínek nebo změna územního plánu," dodal primátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám