Hlavní obsah

Plzeň zavedla wifi zdarma na veřejná prostranství v centru města

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Plzeň spustilo bezplatné připojení k internetu ve dvou venkovních lokalitách u náměstí Republiky, konkrétně v Mlýnské strouze a ve Smetanových sadech.

Foto: Magistrát města Plzně

Město Plzeň spustilo bezplatné připojení k internetu v Mlýnské strouze a ve Smetanových sadech.

Článek

Novou službu nazvanou Plzeň free wifi bude dál rozšiřovat, a to i mimo historický střed. Cílem radnice je umožnit občanům i turistům v odpočinkových zónách přístup k informacím zdarma. Zavedení služby je možné díky tomu, že má Plzeň svou vlastní síť podzemních optických tras. Ta dosahuje délky přes 130 kilometrů a propojuje na 120 lokalit.

„Plzeň by se ráda zařadila mezi takzvaná smart cities neboli chytrá města. Ta dokážou využívat informační technologie ve svůj prospěch a hlavně ve prospěch svých občanů. I tato služba, jako je Plzeň free wifi, nám k postupu na pomyslný prestižní seznam pomáhá," řekl primátor města Martin Zrzavecký.

Podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře Plzeň nabídkou bezplatného připojení k internetu zvyšuje komfort pro obyvatele i návštěvníky. „Zatím na dvou místech si lidé mohou vyřídit například e-mail a osobní záležitosti, přečíst zprávy, stáhnout třeba mobilní aplikaci Plzeň - turista a podobně. Jde přitom o příjemnější prostředí, než je kancelář,” uvedl Pavel Šindelář.

„Je to trend dnešní doby, že města zpřístupňují v určitých atraktivních a turisticky navštěvovaných zónách internet zdarma,” řekl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, jež připojení zajišťuje.

Podle něj jde o levnou a dostupnou technologii, město stojí poskytování Plzeň free wifi měsíčně maximálně jednotky tisíc korun. Pro připojení je nastaven limit jedné hodiny, po němž se bude muset zájemce znovu přihlásit, město tak chce eliminovat využívání sítě komerčními subjekty. Také poskytovaná rychlost připojení byla zvolena tak, aby lidé nezneužívali systém ke stahování filmů a podobně. V případě nečinnosti dojde k odpojení po 30 minutách.

Pokrytí wifi zdarma bude město rozšiřovat i do dalších zón, v nejbližší době zejména kolem historického jádra. Pokryta by tak měla být celá oblast sadového okruhu, jenž je nejvyhledávanější relaxační lokalitou v centru. „Půjdeme ale i do městských obvodů, počítáme tam s vytipováním vhodných veřejných prostranství, hlavně parků,” dodal Pavel Šindelář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám