Hlavní obsah

Plzeň ušetří na energiích 40 miliónů korun

Novinky, Alena Lochmannová

Třetí kolo nákupu energií na Českomoravské komoditní burze Kladno uskutečnila v polovině července plzeňská radnice.

Foto: Alena Oudová

Plzeň znovu nakoupila na burze zemní plyn, na energiích ušetří 40 milionů korun.

Článek

V zatím posledním nákupu město pořizovalo 32 tisíc megawatthodin zemního plynu pro své objekty, městské obvody a zřizované organizace na roky 2015 a 2016. Ceny plynu se podařilo snížit o necelý milión korun.

„Vezmeme-li v úvahu i úspory z prvního nákupu v roce 2012, klesly už celkové náklady na komoditní složku zemního plynu ročně o více než tři milióny,” uvedl ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký.

Ceny zemního plynu zasmluvněné na příští dva roky poklesly proti těm letošním u maloodběru o tři procenta a u velkoodběru dokonce o 4,6 procenta. U obou produktů přitom cena klesla pod 700 korun za MWh.

„Ve srovnání s cenami před prvním nákupem město nyní za komoditní složku plynu platí u maloodběru o třetinu méně a u velkoodběru méně o čtvrtinu. To vše v době zvyšujícího se rizika, že cena plynu se v důsledku politicky nestabilní situace na Ukrajině vydá vzhůru,” upřesnil ředitel Úřadu správních agend magistrátu Petr Triner.

Výborná úroveň dosažených cen podle něj vynikne ještě více ve srovnání s aktuálními ceníkovými hodnotami dodavatelů plynu.

„Ve srovnání s nimi vykážeme jen u dodávek zemního plynu v maloodběru v příštích dvou letech úsporu 5 miliónů korun,” doplnil Triner.

Celkový přínos burzovních nákupů pro Plzeň zhodnotil primátor Martin Baxa: „V loňském roce jsme uskutečnili i nákup elektřiny na tři nastávající roky a městu tím ušetřili 33 a půl miliónu korun. Sečteme-li úsporu ze všech dosavadních nákupů, dostáváme se k celkové úspoře ve výši 40 miliónů korun.”

Reklama

Výběr článků

Načítám