Hlavní obsah

Plzeň trápí vandalové, na městské zeleni cvičí bojové psy 

Novinky, Alena Lochmannová

Okružní městské sady, vyhledávané místo odpočinku kolem historického jádra města Plzně, ve kterých se také letos těšily statisíce lidí při svých procházkách, které hostily desítky kulturních akcí a zpestřovaly městskou šeď, čelí v posledních dvou měsících opakovaným útokům vandalů.

Foto: Správa veřejného statku

Okružní městské sady v Plzni čelí opakovaným útokům vandalů.

Článek

"V každém ročním období je v sadech co pozorovat a obdivovat. Každý si zde najde to své," říká Lucie Nižaradzeová z oddělení urbanistické zeleně Správy veřejného statku.

"Bohužel, v posledních dvou měsících si zde určitá skupina lidí nalezla aktivitu, která se s funkcí okružních sadů neztotožňuje – a sice cvičení bojových plemen psů," dodala Nižaradzeová.

Dotyční své čtyřnohé mazlíčky cvičí tím způsobem, že je nechají agresivně útočit na kmeny stromů a keřů, věší je na níže rostlé větve, které psi následně zcela ukoušou. Tímto chováním dochází k nenávratnému poškození dřevin, které je následně nutno odborně ošetřit. Některé dřeviny jsou však poškozeny a zničeny natolik, že jediné řešení je jejich odstranění.

"Doposud bylo zcela zničeno 23 roubovaných šeříků na kmínku v prostoru Mlýnské strouhy, velká skupina pěnišníků rostoucí v Šafaříkových sadech pod muzeem. Poškozen byl rovněž Strom Evropy – červenolistý buk rostoucí v trávníku pod muzeem, lípa v Šafaříkových sadech, dvě lípy v Křižíkových sadech, starý tis v Mlýnské strouze," vyjmenovává Nižaradzeová.

Navzdory všudypřítomnému kamerovému systému se zatím pachatele nepodařilo postihnout.

V případě, že by kdokoliv z návštěvníků sadů zpozoroval popsanou aktivitu, která vede k cílenému poškozování dřevin a vybavení parku, a pokud mu není vzhled sadů lhostejný, pak ať kontaktuje strážníky městské policie na tísňové telefonní lince 156.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám