Hlavní obsah

Plzeň si pořídila speciální loď na likvidaci vodních rostlin

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Plzeň si pořídilo speciální loď určenou na likvidaci vodních rostlin. Primátor Martin Baxa pokřtil loď na Bolka a plavidlo se poprvé plavilo po hladině Velkého boleveckého rybníka již v minulém týdnu.

Foto: Magistrát města Plzně

Pořízení harvesteru si vyžádalo investici ve výši 5 miliónů korun.

Článek

Zvyšovat kvalitu a čistotu vody ve Velkém boleveckém rybníku, který je nejvyhledávanější rekreační vodní plochou v Plzni, se dlouhodobě snaží Správa veřejného statku. Autorem speciálního projektu, díky němuž je v létě voda průhledná do tří až čtyř metrů, je hydrobiolog Jindřich Duras. Jedná se hlavně o regulaci ryb a vodních rostlin.

Podle Richarda Havelky, vedoucího úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství, není cílem velkoplošná likvidace vodní vegetace, ale cílevědomé usměrňování vodního prostředí k dosažení kvalitní vody ve všech rybnících.

"Co se týče vody v mělkém jezeře, jako je například Velký bolevecký rybník, existují dvě možnosti. Buď je voda zakalená, nebo je čistá, což ale znamená, že rostliny zde mají dostatek světla pro svůj život. Ty samozřejmě vyžadují péči a já si myslím, že si Plzeňané čistou vodu zaslouží," uvedl Jindřich Duras.

Kapacita dosud používaných podvodních kos začala být nedostatečná, proto budou vodní hospodáři používat speciální plavidlo pro sklízení vodních rostlin, takzvaný harvester. Plavidlo je vybaveno žací lištou a vegetaci nejen seče, ale zároveň vytahuje na palubu. Jeho pořízení si vyžádalo investici ve výši 5 miliónů korun. Harvestery jsou v současnosti využívány po celém světě včetně tropických oblastí. V České republice zatím žádné podobné plavidlo nepracuje.

"Loď poseče vegetaci do hloubky 1,8 metru a zároveň ji transportuje do nákladního prostoru. Z něho je vyložena do přepravního zařízení a odvezena k dalšímu využití, jako je například kompostování," uvedl Richard Havelka.

Celý rybník dokáže harvester posekat za 10 až 20 dnů. Během letní sezóny se bude muset sečení zopakovat několikrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám